
Lēti un ērti, bet indīgi. Kāpēc eksperti neiesaka izmantot vienreizlietojamo plastmasu atkārtoti? 0
Tu aizmirsti paņemt līdzi savu ūdens pudeli uz lidostu, tāpēc nopērc plastmasas pudeli un uzpildi to atkārtoti. Vai arī pasūti ēdienu līdzņemšanai un saglabā melno plastmasas kārbiņu, lai nākamajā dienā tajā iepakotu pusdienas. Atkārtota lietošana ir viens no ilgtspējīgas dzīvesveida pamatnoteikumiem. Bet vai vienreiz lietojamās plastmasas tiešām drīkst atkārtoti izmantot?
Eksperti saka – nē, vēsta The Washington Post.
Kā skaidro plastmasas piesārņojuma pētniece Šerija Meisone (Sherri Mason), pēdējā desmitgadē pētījumi par ķīmisko iedarbību no plastmasas piesārņojuma ir attīstījušies, un “tagad mēs to atrodam praktiski visos pārtikas produktos, kādus vien iedomājaties”. Meisone uzsver: “Atkārtota plastmasas izmantošana gan dzērieniem, gan pārtikai rada būtisku risku cilvēka veselībai.”
Īpaši apdraudēti ir bērni un cilvēki reproduktīvā vecumā.
“Mēs uzskatām, ka vislabākais risinājums ir samazināt plastmasas atkārtotu izmantošanu,” piebilst Megana Liu (Megan Liu), zinātnes un politikas vadītāja organizācijā Toxic-Free Future.
Lai gan plastmasa ir visapkārt mūsu mājās un ikdienā, ir veidi, kā mazināt kaitīgo ķīmisko vielu iedarbību. Lūk, kas jāzina par vienreiz lietojamās plastmasas atkārtotu izmantošanu.