Foto – Shutterstock

Kāpēc nepalīdz 0

Ārsta ieteiktās, izrakstītās vai paša izvēlētās zāles reizēm nepalīdz. Lai iedarbotos, medikamentu vajag iedzert pēc iespējas drīzāk, nevis gaidīt, ka smeldze pāries. Kad sāpes kļuvušas neizturamas, vajadzēs daudz lielāku devu vai arī tradicionāli lietotās zāles vairs nepalīdzēs.

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā
Lasīt citas ziņas

Medikamenta deva ir būtisks nosacījums. Guntis Iļķēns min piemēru: ja traumēta potīte un sāpju dēļ uz kājas nevarat bal­stīties, iedzerot 400 mg ibuprofēna, smeldze kļūs mazāka, bet turpināsiet klibot. Taču, ja ieņemsiet 800 mg, līdz pat vakaram staigāsiet bez problēmām.

Tas pats attiecas uz paracetamolu, kas palīdz gan pret hroniskām, gan akūtām sāpēm, ja vien lieto pietiekamu devu – 1 g jeb divas tabletes uzreiz. Pieaugušie to var dzert 3–4 reizes dienā, bet vecam cilvēkam pietiks ar divām reizēm. Mūža otrajā pusē aknas un nieres darbojas lēnāk, tāpēc arī citas zāles jālieto mazākā devā un retāk. Tomēr reizēm, lai gūtu labāku efektu, medikamentus kombinē, piemēram, akūtu sāpju remdēšanai izmanto gan ibuprofēnu, gan paracetamolu, bet iepriekš vajadzētu konsultēties ar ārstu.

CITI ŠOBRĪD LASA

! Pretsāpju medikaments iedarbojas pusstundas līdz stundas laikā. Ja smeldze nepāriet, iespējams, bijusi nepietiekama deva vai sāpes mainījušās.

Tomēr dažkārt tradicionālie līdzekļi nepalīdz. Ja ir bojāts nervs un nosprostots asinsvads, piemēram, krampjaini savilkts muguras muskulis, sāpes bijušas pārāk ilgi vai ļoti stipras un izraisījušas pārmaiņas centrālajā nervu sistēmā, vai arī to iemesls slēpjas pašā centrālajā nervu sistēmā, katrā gadījumā nepieciešami atšķirīgi medikamenti.

Hroniskas muguras sāpes diez vai izdosies novērst tikai ar pretsāpju tabletēm. Lai rezultāts būtu paliekošs, vajadzīga arī ārstnieciskā vingrošana un prasme kontrolēt stresu.

Galvassāpju iemeslu ieteicams noskaidrot, konsultējoties ar ārstu, nevis pieņemot paša vai draugu izdomātas diagnozes, piemēram, daudzi apgalvo, ka viņiem ir migrēna, kaut gan dakteris to nav atzinis. Šīs specifiskās galvassāpes nav iespējams izārstēt, tāpēc galvenais ir atrast pietiekami efektīvu metodi lēkmju novēršanai un censties panākt, lai tās kļūtu retākas. Ja lēkmes atkārtojas bieži, izraksta speciālus medikamentus pastāvīgai lietošanai.

Galvassāpes, ko izraisa muskuļu saspringums, var izārstēt. Svarīgi ir novērst spriedzes cēloņus, tāpēc nereti iesaka arī psihoterapiju.

Pret saspringumu

Ja sāpes pastiprina spriedze un stress, ieteicams lietot nomierinošus augu valsts līdzekļus, kā arī magniju kopā ar B vitamīnu. Tie paaugstina sāpju slieksni, atslābina muskuļus, mazina trauksmi, uzlabo miegu.

Iespējams, ļoti stipru un komplicētu sāpju gadījumos ārsts izrakstīs muskuļus relaksējošus vai narkotiskus pretsāpju līdzekļus, taču bez paracetamola vai ibuprofēna tie tāpat nenodrošinās pietiekami labu efektu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.