Foto. pexels.com/Pegah Sharifi

Pētījumi ar žurkām atklājuši, kas jāēd pusaudžiem, lai uzlabotos viņu atmiņa 0

Saskaņā ar Tulonas universitātes pētījumu cilvēkiem, kuri ievēro Vidusjūras diētu, ir pilnīgi atšķirīgi zarnu baktēriju veidi, salīdzinot ar tiem, kuri to neievēro, raksta Medicalxpress. Šīs baktēriju izmaiņas korelē ar uzlabotu atmiņu un kognitīvo funkciju.

Reklāma
Reklāma
Nāves dienā, 3., 9., 40. dienā un gada laikā: ko nedrīkst darīt pēc tuvinieka nāves 20
Krimināls
Traģēdija Pļavniekos. Neoficiāla informācija liecina, ka viens no zēniem nejauši nogalinājis otru 23
Slaids viduklis bez diētām: 7 efektīvi veidi, kā mēneša laikā samazināt jostasvietas apkārtmēru
Lasīt citas ziņas

“Tas, ko mēs ēdam, ietekmē smadzeņu darbību, taču šajā pētījumā tika pētīts, kā tas notiek. Rezultāti liecina, ka uztura izvēle var ietekmēt kognitīvo funkciju, mainot zarnu mikrobioma sastāvu,” tā medijs citē pātnieku sacīto.

Pētījumā atklājās, ka žurkām, kuras baroja ar Vidusjūras diētu, kas bagāta ar olīveļļu, zivīm un šķiedrvielām, 14 nedēļu laikā palielinājās četru veidu labvēlīgo zarnu baktēriju skaits un samazinājās piecas citas, salīdzinot ar žurkām, kuras ēda vairāk piesātināto tauku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jo īpaši augstāks baktēriju līmenis, piemēram, Candidatus Saccharimonas, bija saistīts ar labāku kognitīvo veiktspēju, savukārt citu baktēriju, piemēram, Bifidobacterium, paaugstināts līmenis bija saistīts ar sliktāku atmiņas funkciju.

Vidusjūras diētas grupa arī parādīja labāku kognitīvo elastību – spēju pielāgoties jaunai informācijai – un uzlabotu darba atmiņu, salīdzinot ar otras diētas grupu.

Šis pētījums ir pirmais, kurā novērtēta Vidusjūras diētas ietekme uz mikrobiotu un kognitīvo funkciju salīdzinājumā ar Rietumu diētu. “Rezultāti liecina, ka Vidusjūras diētu vai tās bioloģisko ietekmi var izmantot, lai uzlabotu skolēnu akadēmiskos sasniegumus vai darba rezultātus jauniem pieaugušajiem. Lai gan šie rezultāti ir balstīti uz modeļiem ar dzīvniekiem, tie sasaucas arī ar cilvēkiem veiktajiem pētījumiem, kas saista Vidusjūras diētu ar uzlabotu atmiņu un demences riska samazināšanu,” raksta medijs.

Vidusjūras diētas pamatā ir olīveļļa kā galvenais tauku avots, liels daudzums dārzeņu, augļi un pilngraudi, zivis un liesās olbaltumvielas, ierobežots sarkanās gaļas un piesātināto tauku daudzums. To raksturo arī liels šķiedrvielu patēriņš no dažādiem augu avotiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.