Artūrs Tereško
Artūrs Tereško
Foto – Marta Purmale

Mežrozīšu tablete 3


Dakteris uzskata, ka desmit tabletes dienā, ko daudzi lieto, ir noziegums. Pilna bufete ar zālēm!

Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Lasīt citas ziņas

“Nav taču pētīta šo tablešu mijiedarbība, tātad sekas nav zināmas. Protams, ir medikamenti, bez kuriem neiztikt. Nav auga ar tik spēcīgu iedarbību, kas varētu, piemēram, veidot pietiekami daudz insulīna, lai novērstu pirmā tipa diabēta simptomus.

Farmācijā izmanto ārstniecības auga ideju – izpēta tā ķīmisko sastāvu, sintezē un ieliek medikamentā. Taču tas būtu tāpat, kā no mašīnas izņemt motoru, uzsēsties un censties braukt… Nekas neiznāks. Arī dziedināšanai nepieciešams viss augs – tajā ir papildu spēks.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Varētu iebilst – ir taču skaidri zināms, ko satur viena tablete, bet ar augu rīkojamies aptuveni. Izrādās, ne vienmēr. Piemēram, lai saņemtu gramu C vitamīna, vajag izvilkumu no 12 mežrozītes auglīšiem. Ber termosā, aplej ar 60 grādu siltu ūdeni, notur astoņas stundas. Šāds dzēriens stiprina organismu, ļauj izvairīties no saaukstēšanās, arī brūces un lūzumi dzīst ātrāk. Regulāri dzerot, uzlabojas asinsvadu elastība.

Zināms arī, ka ēdamkarotei baltā kārkla mizas, ja to novāra, ir tāds pats efekts kā 100 miligramiem aspirīna. Taču atšķirībā no aspirīna tas ir saudzīgs gremošanas traktam, jo satur miecvielas un flavonoīdus, kas aizsargā kuņģa gļotādu. Der pret galvas un locītavu sāpēm. 10 gramu mizas aplej ar puslitru ūdens, uz vidējas uguns vāra 5–6 minūtes. Atdzesē, nokāš.

Dakteris Tereško arī pats sevi ārstē ar augiem. Pirms kāda laika ļoti sāpēja locītavas, nevarēja pat pastaigāt. Labu laiku dzēra dažādus medikamentus, tomēr nelīdzēja. Tad ķērās pie radikāliem līdzekļiem – kādu laiku badojās, pēc tam atteicās no gaļas un piena produktiem. Dzēra kārkla mizas novārījumu un purva vārnkāju. Pagāja pāris mēnešu, un varēja spriņģot kā jauns zēns.

Vēzi, atkāpies!

“Nereti dzird par vēža slimnieka brīnumainu izdziedināšanos. Tomēr neatveseļojas tāpat vien. Cilvēks daudz dara pats. Iet pie ārsta, bet arī maina ēšanas principus, ņem talkā iedarbīgus augu preparātus, kustības, elpošanas vingrojumus. Onkologam vajadzētu vairāk stāstīt par nepieciešamību mainīt dzīvesveidu. Kaut vai ieteikt izlasīt Servena–Šreibera grāmatu Anticancer. Pretvēža dzīvesveids,” uzsver Artūrs Tereško.

Fitoterapija var palīdzēt arī onkoloģiskas kaites gadījumā. Izmanto pat indīgos augus, piemēram, plankumaino suņstobru vai zilo kurpīti. Taču to drīkst darīt tikai saskaņā ar zinoša speciālista ieteikumiem!

Šiem augiem piemīt specifiska ārdoša iedarbību uz audzēja šūnām, kas, salīdzinot ar veselajām šūnām, ir mazāk izturīgas pret alkaloīdu darbību. Alkoloīdi ir vieni no indīgākajiem savienojumiem, tie iekļūst šūnā un, tēlaini izsakoties, sabojā šūnas slēģīšu sistēmu, tā saplok. Protams, preparāts iedarbojas arī uz veselo šūnu, tomēr uz vēža šūnu vairāk. Piemēram, zilās kurpītes preparāts ne tikai aptur audzēja augšanu, bet arī padara audzēja šūnas jutīgākas ķīmijterapijas iedarbībai. “Tātad varētu samazināt medikamenta devas, ja vien onkologi būtu gatavi sadarboties ar fitoterapeitiem, tomēr tas notiek reti,” atzīst dakteris Tereško.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.