Foto – Shutterstock

Sirds slimību vēstnesis 1


“Ja pacients sūdzas par elpas trūkumu, pirmajā mirklī to parasti saista ar kādu no elpceļu slimībām. Taču šis simptoms ir raksturīgs arī citām, vairākumā gadījumu – sirds un asinsvadu saslimšanām. Ja sācies akūts miokarda infarkts, pacients jūt stipras sāpes krūtīs, ko pavada elpas trūkums. Slimojot ar stenokardiju, ir smaguma sajūta un elpas trūkums fiziskas piepūles laikā, bet pakāpeniski pieaugošs elpas trūkums var būt viens no pirmajiem neārstētas arteriālās hipertensijas simptomiem,” norāda medicīnas sabiedrības “ARS” kardioloģe Anita Kozlovska. Elpas trūkumu var izraisīt arī sirds ritma traucējumi, sirds mazspēja, sirds muskuļa vai somiņas iekaisums, kā arī sirds vārstuļu slimības, kuru iemesls var būt ateroskleroze un sirds reimatisms. Iemesls var būt arī daži recepšu medikamenti sirds slimību un hipertensijas ārstēšanai – beta blokatori, it īpaši tad, ja cilvēkam jau ir problēmas ar elpceļiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Lasīt citas ziņas

Lai noskaidrotu, vai elpas trūkuma iemesls nav kāda sirds slimība, vispirms jāveic asins analīzes (pilna asins aina), pēc tam – elektrokardiogramma un ehokardiogramma (sirds izmeklēšana ar ultraskaņu, kas ļauj aplūkot sirds muskuli, somiņas un vārstuļus). Ja ārstam radušās aizdomas par sirds ritma traucējumiem, pacientu papildus nosūta arī uz Holtera monitorēšanu jeb sirds darbības pierakstu visas diennakts garumā. Ja elpas trūkumam pievienojas spiedoša sajūta krūtīs, jāveic veloergometrija – sirds darbības pieraksts fiziskas slodzes laikā. Ja izmeklējuma laikā atklājas novirzes no normas, reizēm nepieciešama arī sirds asinsvadu izmeklēšana – koronogrāfija.

Reizēm sirds un elpceļu problēmu radītos elpošanas traucējumus atšķirt palīdz kardiopulmonālais jeb kompleksais slodzes tests, kas atgādina veloergometriju. Slodzei pakāpeniski pieaugot, tiek mērīts asinsspiediens, pierakstīta kardiogramma, veikta pulsa oksimetrija, kas rāda asins piesātinājumu ar skābekli, kā arī ieelpotā un izelpotā gaisa gāzu analīze.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.