Foto – Shutterstock

Pašdarbība neder 0


Cilvēki ar absolūti veselām ausīm ir iemanījušies korķus tīrīt mājas apstākļos, pavelkot aiz auss ļipiņas un ievadot dzirdes kanālā remdenu ūdeni ar caurulīti, gumijas pūslīti vai ausu skalojamo šļirci.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža 47
Kokteilis
FOTO. Tuvojas ceriņu laiks! Esi uzmanīgs – neatnes ar tiem mājās nabadzību un raizes
Viņas ir kā radītas šai lomai! TOP 5 vislabākās mammas saskaņā ar zodiaka zīmi 6
Lasīt citas ziņas

Ārste Laila Atiķe brīdina: – Ja ir plata auss eja, teorētiski to var darīt, taču var būt blaknes, piemēram, sāpes, klepus, auss bungādiņas plīsums, reibonis un iekšējās auss iekaisums.

Korķu atmiekšķēšana, iepilinot olīvu vai mandeļu eļļu var līdzēt tikai tad, ja aizsērējums ir pavisam neliels un bungādiņas pilnīgi veselas. Tomēr, šādi rīkojoties, var iedzīvoties iekaisumā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ausis var iztīrīt ģimenes ārsts, pārliecinoties, ka pacientam nav ausu ejas patoloģijas.

– Ja auss ir iekaisusi, bungādiņas kairinātas vai eja ir šaura, tīrīšana ir laikietilpīga. Aiz sēra korķa var slēpties arī durta vai plīsusi bungādiņa. Labāk ir uzticēties ausu, kakla un deguna ārstam, kurš procedūru veic skalojot vai korķi izvelkot ar speciālu instrumentu. Vizīte pie ārsta ausu profilaktiskai pārbaudei un tīrīšanai vismaz reizi gadā jāieplāno, ja darbs ir putekļainā vidē un cilvēkam ir tendence uz sēra korķa veidošanos. Reizēm no garākas ausu ejas speciālists izdabū pat divus centimetrus garus sēra veidojumus. Vairākumā gadījumu procedūra ir nesāpīga. Ar ģimenes ārsta norīkojumu konsultācija pie speciālista, kuram ir noslēgts līgums ar Nacionālo veselības dienestu, maksā 4,27 eiro, un par manipulāciju nav jāpiemaksā, – skaidro Laila Atiķe.

Peldoties vietās, kur ūdens kvalitāte nav zināma, ausīs var ievazāt infekciju – sēnes vai stafilokokus. Ja auss ejas tobrīd ir rūpīgi iztīrītas, līdz iekaisumam un sāpēm viens solis.

Uzmaniet bērnus!

Sēra korķu veidošanos bērniem novēro ļoti reti, toties ģimenes ārstiem nākas saskartiem ar gadījumiem, kad mazulis ausīs sabāzis pogas, zirņus vai citus sīkus priekšmetus.

Bērna ārējās auss ejas izsusināšanai pēc mazgāšanās tagad tiek ražoti speciāli tīrāmie kociņi ar mazu uzgali, lai, bērnam pakustoties, mamma to nejauši neiebāztu dziļāk.

Padomi

>> Profilaktisku pasākumu ausu sēra mazināšanai nav. Ja speciālista apmeklējums nav iespējams un bungādiņas ir absolūti veselas, auss sēru var šķīdināt ar speciāliem ausu pilieniem.

>> Nekad netīriet auss kanālu ar vates kociņiem vai sērkociņiem! Dziedzeri, kas ražo sēru, atrodas tikai auss ejas priekšējā daļā, un bakstot sērs tikai tiek iestumts dziļāk, turklāt, tā rīkojoties, var traumēt auss iekšpusi. Jāatceras, ka auss āda ir ļoti jūtīga un bojājumu var radīt pat neliels kairinājums. Pārāk cītīgi tīrot auss ejas ar nepiemērotiem priekšmetiem, var pārdurt bungplēvīti.

Reklāma
Reklāma

>> Ģerānijas lapa tiek uzskatīta par tautas dziedniecības līdzekli pret ausu kaitēm. Ja to izmanto, lapa noteikti jāietin marlītē un jāliek tā, lai neliels marles gals paliek ārpusē un to var vieglāk izņemt. Nevajadzētu šo puķi ausī turēt dienām, nedēļām ilgi, jo pat vissterilākā marle laika gaitā pārvēršas par infekcijas perēkli.

UZZIŅA

Auss sērs ir sekrēts, ko cilvēka ārējās auss ejā rada tauku dziedzeri un pārveidojušies sviedru jeb sēra dziedzeri. Latīņu valodas vārds cera nozīmē – vasks. Sekrēts ir vaskam līdzīga viela, kas ieeļļo un aizsargā auss eju un bungādiņu no netīrumiem, putekļiem, baktērijām, parazītiskajām sēnēm un ūdens. Iespējams, ka sēra specifiskā smaka atbaida kukaiņus. Sekrēta konsistence un krāsa mēdz būt atšķirīga – no gaiši dzeltenas līdz brūnganai un pat tumši sarkanai.

Japāņu zinātnieki, izpētot vairāk nekā 30 pasaules tautu gēnus, atklājuši viena nukleoīta mutāciju gēnā, kas atbildīgs par sēra tipu ausī. Tas atrodas 16. hromosomā un ir apzīmēts ar ABCC11. Tiesa, vienlaikus pētnieki pavēstījuši, ka cilvēka ausu sēra konsistence ir saistīta ar sviedru dziedzera funkciju. Kā zināms, dažādu reģionu iedzīvotāji svīst atšķirīgi.

konsultējusi ģimenes ārste Laila Atiķe

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.