Piedāvā bērnam dažādus variantus, kas palīdzētu noņemt spriedzi un neitralizētu dusmas: “Kad tu ļoti dusmojies, sist citiem nedrīkst, bet var izdarīt, lūk, ko (pēc izvēles): 0

Padauzīsim ar kulakiem spilvenus;
Sarīkosim spilvenu kauju:
Paspārdīsim spilvenus ar kājām:
Pamētāsim mantas (mīkstās mantas, piemēram, pa grīdu, dīvānu vai kādā speciālā grozā);
Sataisīsim papīra bumbas un pamētāsimies ar tām;
Paplēsīsim papīru;
Apsaukāsimies viens uz otru, izmantojot dārzeņu nosaukumus: “Tu – baklažāns! Tava kārta….” “Tu – burkāns!,” Bet tu – kāposts!”.
Uzzīmēsim to, uz ko tu esi sadusmojies; bet pēc tam to iznīcināsim, saplēšot, piemēram.”
To visu vajag ne tikai pateikt bērnam, bet nodemonstrēt ar savu piemēru. Parādīt, kā un kas darāms, un noteikti arī iesaistīties procesā. Katru reizi, kad redzi, ka bērns ir dusmīgs, nosauc jūtas skaļi, izrādi sapratni un atbalstu, un piedāvā kādu no iepriekšminētajiem variantiem. Visticamāk, ar laiku viņam parādīsies pašam savs iecienītākais veids, kā tikt galā ar dusmām, un to jau viņš spēs izdarīt bez tavas palīdzības.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
Kokteilis
12 biežāk sastopamie ģimenes locekļu tipi. Noskaidro, pie kura piederi tu!
VIDEO. Latviešu puisis Zigmunds kopā ar māti nolēmuši pārcelties uz Baltkrieviju un iegādāties tur īpašumu: “Meklēs labāku dzīvi” 314
Lasīt citas ziņas

Tādā veidā tu bērnam palīdzēsi noņemt sasprindzinājumu, izlādēt savu negatīvo enerģiju, turklāt tas nenodarīs kaitējumu ne sev, ne pieaugušajiem vai citiem bērniem. Tu parādīsi, ka cieni bērna jūtas, tomēr noteikti nosaki ierobežojumus šo dusmu likvidēšanas paņēmienu izpildē, aizliedzot būt agresīvam, bet palīdzot citos veidos tikt galā ar dusmu lēkmēm.

Un vēl psiholoģe piebilst, ka arī mammai un tētim ik pa laikam nenāktu par ļaunu sarīkot savā starpā spilvenu kauju, pārbaudīts – tas strādā!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.