Foto-Fotolia/maxximmm

Kas palīdz aizcietējuma gadījumā 0


✔ Uzturā jāiekļauj dārzeņi, kuros (jo īpaši kāpostos un bietēs) ir daudz šķiedrvielu, pilngraudu produktu un pietiekami daudz šķidruma. Jāierobežo balto miltu (baltmaizes, makaronu, pelmeņu – tajos ir arī nekvalitatīva gaļa u. c.) patēriņš. Tiesa, līdz 3 gadu vecumam ar šiem ieteikumiem var nepietikt, jo šajā vecumā aizcietējumam biežāk ir citi, psihoemocionāli, ar nervu sistēmu saistīti iemesli.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Lasīt citas ziņas

✔ Arī ājurvēdas ārste uzsver nervu sistēmas ietekmi. “Bieži aizcietējumi parasti raksturīgi vatas tipa bērniem, kuri šīs došas disbalansa dēļ ir ļoti emocionāli, jūtīgi, varētu pat teikt – nervozi. Viņiem svarīgi, lai ēdiens un dzēriens būtu silts, ēdienreizes regulāras; tātad dienas režīmam jābūt diezgan stingram – regulāri jāpaēd, laikus jāiet gulēt. Ēdiens nedrīkst būt sauss, teiksim, ja ēd kartupeļus, tiem vajadzētu pievienot pilīti eļļas, lai tie būtu eļļaināki, slidenāki. Jācenšas nomierināt nervu sistēmu, ārstniecībā izmantojot eļļas, masāžas, piemērotus augus,” skaidro Ilona Ābele-Šrenka.

✔ Aizcietējuma rašanos veicina savelkoši produkti – redīsi, hurma, sausmaizītes, zaļumi, termiski neapstrādāti svaigi dārzeņi. Vatas tipa bērniem nebūtu ieteicams dzert svaigi spiestas sulas, jo viņiem tas var izraisīt vēdera pūšanos un aizcietējumu.

CITI ŠOBRĪD LASA

✔ Zarnu traktu palīdz iedarbināt žāvēti, pirms lietošanas izmērcēti augļi. Tos ieteicams bērnam dot no ~2 gadu vecuma.

✔ No 2 gadu vecuma bērna ēdienam – salātiem, maizei, zupai u. c. – var pievienot linsēklas (sākumā labāk samaltas); tās darbojas kā pudeļbirstīte zarnām.

✔ Ir bērni, kuriem emocionālu iemeslu dēļ vēders neiziet kādā noteiktā vietā, piemēram, bērnudārza vai publiskajā tualetē. Parasti tie ir jūtīgi, mīlīgi bērni, kuriem ir svarīga atmosfēra. Ar laiku tas diemžēl izveidojas par ieradumu – nekakāt bērnudārza, vēlāk – arī skolas tualetē. Vēdera izejas aizture kaitē resnās zarnas darbībai, tā tiek staipīta un veidojas paradoksālā enkoprēze (fēču nesaturēšana; tas nozīmē, ka resnā zarna ir pilna ar izkārnījumu masām, svaigās fēces “tek gar malu” un smērē biksītes). Šādā gadījumā bērnu vajadzētu modināt laikus – tik agri, lai mierīgi paspētu aiziet uz labierīcībām un vēders izietu mājas tualetē, kur apstākļi psihoemocionāli netraucē, iesaka Anda Flaumane-Jahensa.

✔ Jāpievērš uzmanība attiecībām un gaisotnei ģimenē – iespējams, bērns kaut ko nespēj emocionāli “pārstrādāt”.

✔ Fizioterapeite Līga Barone-Tamoviča vēdera izejas uzlabošanai iesaka bērnam iemācīt elpošanas vingrojumus, kā arī kādu jocīgu vingrojumu. Piemēram, uz vēdera ar acu zīmuli uzzīmē cilvēka seju. Bērns var puncīti piepūst un ievilkt – zīmētā sejiņa mainīs izskatu. Šādi tiks trenēta vēdera muskulatūra un veicināta zarnu darbība.

Reklāma
Reklāma

✔ Var ar siltu roku ar vai bez eļļošanas pamasēt vēderu.

✔ Klizma, izmantojot, piemēram, sezama sēklu vai rīcineļļu, ir tikai īslaicīgs risinājums. Regulāra klizmu veikšana zarnu darbību var padarīt vēl kūtrāku.

Raksts no tematiskā izdevuma “Bērns – vesels un drošībā”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.