Foto – Shutterstock

Kāpēc ziemā rodas liekais svars? 0

 Ziemā mēs visi uzņemam vismaz pāris papildu kilogramus. Speciāliste mierina, ka tas ir dabisks process, kurš mums ir attīstījies evolūcijas gaitā, lai līdzīgi kā dzīvnieki mēs spētu pārciest auksto ziemu. To, cik daudz liekā svara mēs uzņemam, ietekmē mūsu vielmaiņas ātrums, kurš savukārt ir atkarīgs no daudziem faktoriem, tostarp, individuālā genotipa, vairogdziedzera un hormonu darbības, dzīvesveida u.c.
 Ziemas laikā organismā vide kļūst skābāka, un tādēļ mēs vairāk esam pakļauti oksidācijas riskam. Cilvēkiem, īpaši mūsu platuma grādos, raksturīgi ziemā ēst vairāk gaļas un mazāk augļu un dārzeņu, kas satur dabīgos antioksidantus un attīra organismu. Tas ir vēl viens praktisks iemesls, kāpēc pavasarī mums ir jāattīrās, kas raksturīgs arī daudzām reliģijām un kultūrām, pavasarī nosakot gavēni.
 Ķīnas medicīnā valda uzskats, ka ziemā lielākoties uztura dēļ pastāv lielāks tā saucamā flegmas sindroma rašanās risks. To izraisa patoloģiska substrāta – gļotu – uzkrāšanās starpšūnu matriksā – telpā, kur notiek enerģētiskā apmaiņa starp šūnām un to barošanās.
 Mūsdienās ēdot mēs ne vien mazinām izsalkumu, bet veicam virkni citu funkciju, tai skaitā, sociālu. Mēdzam ēst kompānijas pēc ar draugiem un darījumu partneriem, emocionālu iemeslu dēļ, mazinot stresu, vai aiz garlaicības – arvien biežāk “ēd” mūsu smadzenes nevis kuņģis. Gada tumšākajā un aukstākajā laikā kļūstam gausāki un drūmāki un nereti prieku mēdzam rast kārtējā saldumā, kas atspoguļosies arī mūsu svarā.
Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.