Foto – Shutterstock

Ēdiena indeksēšana 0

Pēdējā gadsimtā ievērojami mainījies cilvēku uzturs un ēšanas paradumi. Tie būtiski pasliktina situāciju, jo mūsdienu uztura pamatā ir gaļas, piesātināto tauku, rafinēto ogļhidrātu, cukura un sāls patēriņš, kas paaugstina diabēta, metabolā sindroma un hiperglikēmijas risku.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā 207
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas

Endokrinoloģe Gita Erta uzsver, ka saslimšanu ar otrā tipa diabētu daļēji var mazināt, mainot dzīvesveidu un uzturu. To apstiprinājuši klīniskie pētījumi.

Glikēmiskais indekss (GI) ir metode, pēc kuras patlaban novērtē ogļhidrātus, pamatojoties uz glikozes līmeni asinīs trīs stundas pēc maltītes. Tā nosaka, cik strauji produktu ogļhidrāti paaugstina glikozes līmeni. Glikoze vai 50 g baltmaizes ar tās GI 100 ir salīdzināšanas standarts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Dažādi produkti, kuros ir vienāds ogļhidrātu daudzums, atšķirīgi paaugstina glikozes līmeni asinīs. Piemēram, maize, augļu sula un makaroni satur 30 g ogļhidrātu, bet atšķirīgi ietekmē glikozes līmeni asinīs. Arī produktu kombinācija un sagatavošanas veids maina GI. Jo vairāk pārstrādāts produkts, jo augstāks šis indekss.

Lietojot uzturā produktus ar zemu GI, glikozes līmenis asinīs paaugstinās lēnāk un saglabājas vienmērīgs ilgāk – arī starp ēdienreizēm. Turklāt tas palīdz kontrolēt apetīti.

Produkti ar zemu GI ir pākšaugi, dārzeņi, griķi u.c., ar augstu indeksu – baltmaize, augļu sula utt.

Nozīmīgs aizsardzības efekts piemīt polinepiesātinātajām taukskābēm, kas ir olīveļļā, zivīs u.tml. produktos. Svarīga nozīme diabēta riska mazināšanā ir cinkam, kas atrodams riekstos un mandelēs.

Kā nešokēt organismu

Ja cukura līmenis asinīs strauji nokrītas zem normas, tā ir hipoglikēmija un diabētiķi var piemeklēt sirdsklauves, nervozitāte, trīce, svīšana, reibonis, miegainība vai apjukums, pat bezsamaņa. Šādu stāvokli var izraisīt medikamenti, nepiemērota zāļu deva un dzīvesveids – alkohola lietošana vai ēdienreižu izlaišana. Viena no svarīgākajām ēdienreizēm gan pieaugušajiem, gan bērniem ir brokastis, kas nodrošina organismam nepieciešamo enerģiju un stabilizē glikozes līmeni asinīs. Diabēta slimnieku uzturā jābūt 50–60% ogļhidrātu.

Endokrinologs Ingvars Rasa ir pārliecināts, ka vajadzētu ieviest un slimniekiem ikdienā lietot t.s. diabēta pasi. Tas ļautu apkārtējiem palīdzēt, ja cukura līmenis strauji pazeminājies. Vieglas hipoglikēmijas gadījumā, kad ir tikai trīce, sirdsklauves, svīšana, nemiers, izsalkums, slikta dūša un bālums, slimnieks pats sev var palīdzēt un noteikt cukura līmeni asinīs. Vidējā un smagā situācijā ir grūti koncentrēties, apjukums, dezorientācija, muskuļu vājums, galvassāpes, krampji, bieži vien pat bezsamaņa.

Reklāma
Reklāma

SVARĪGI

Diabēta slimniekiem cukurs un saldumi ir atļauti (ne vairāk kā 5–15 g vienā ēdienreizē) tikai tad, ja ir normāla ķermeņa masa. Saldie dzērieni nav pieļaujami.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.