Foto – Shutterstock

Kāpēc dzemdību atbalstītājam labāk zināt sievietes stāstu 0

Visas 50 izvarošanas upures, kas piedalījās pētījumā, kontaktējās ar psiholoģiskā atbalsta komandu Ziemeļnorvēģijas klīnikā.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
Lasīt citas ziņas

Halvorsena un Neruma strādā ar psiholoģiskā atbalsta grupu desmit gadus un ir dzirdējušas sieviešu stāstus gadiem. Pētnieces praksē pārliecinājušās, ka vecmātēm un ārstiem jāizprot sievietes dzīves stāsts un tā ietekme uz dzemdībām.

Izvarošanas pieredze var būt iemesls dažādām grūtībām, kas var rasties dzemdību laikā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Halvorsene skaidro, ka ir svarīgi vecmātei zināt sievietes stāstu, īpaši tas ir svarīgi, lai dotu sievietei laiku un vietu piedzīvot dzemdības bez iejaukšanās.

“Tas palīdzēs viņai tikt galā ar traumatisko pieredzi,” pārliecinājusies vecmāte.

Neruma papildina, ka ir svarīgi radīt mierīgus un drošus apstākļus dzemdību laikā. Neiejūtība, steiga un nevajadzīgas medicīniskās iejaukšanās var novest līdz stresa situācijām un dzemdību sarežģījumiem. “Sievieti jāatbalsta, lai viņa varētu koncentrēties uz dzemdībām, lai novērstu sāpīgās vardarbīgās situācijas atmiņu uzpeldēšanās,” saka Neruma.

Vecmāšu kongresos runā par iespējām atbalstīt sievietes, kas cietušas no izvarošanas, ir pat stacionāri ārzemēs, kur izvieto plakātus, lai zinātu, kā šīs sievietes labāk atbalstīt. Piemēram, viņām jānodrošina dzemdību aprūpe, kurā ir tikai sievietes (jo parasti uzbrucējs bijis vīrietis). Nedrīkst izmantot pozu guļu uz muguras, jo tā nereti ir tā, kurā sieviete izvarota. Pēc iespējas jāierobežo vaginālās apskates un tām jābūt ļoti iejūtīgām, pirms tam jālūdz sievietes atļauja viņai pieskarties. Vislabāk, ja ar vecmāti vai ārstu sieviete iepazinusies jau iepriekš un viņai izveidojušās uzticības pilnas attiecības.

Atsevišķos gadījumos, ja neizdodas pieredzi pārstrādāt un uzticēties aprūpes sniedzējiem, saudzīgāka ir plānota ķeizargrieziena operācija. Taču vairumā gadījumu ar iejūtību, līdzsvarotību, ķermeņa robežu respektēšanu sievietei var iedot jaunu, pozitīvu ķermeniski psiholoģisko pieredzi.

Reklāma
Reklāma

Tikai ar cieņu, iejūtību, nešausmināšanos par pagātni (jā, arī tas nav palīdzoši – blakus jābūt līdzsvarotam cilvēkam) vai novēršoties no stāsta, kas sievieti urda, dodot sievietei laiku saudzīgi piedzīvot dzemdības – jaunu ķermeniski psiholoģisko norisi – sieviete var atjaunot ticību tam, ka pati ir noteicēja pār savu ķermeni, ka var saņemt patiesu cieņu un atbalstu.

Izmantots avots: sciencenordic.com

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.