Foto – Shutterstock

Iedzert tableti vai iet pie ārsta? 0

Pastāv uzskats: ja sāp vēders, nevajadzētu dzert pretsāpju tabletes, bet labāk bez vilcināšanās vērsties pie ārsta vai izsaukt ātro palīdzību, lai mediķi konstatē, vai vainojams apendikss. Arī Jānis Vilmanis tam piekrīt, jo, ja ir aizdomas par akūtu vēdera saslimšanu, pretsāpju tabletes var maskēt slimības klīnisko ainu un simptomus. Lietojot vairākas dienas, var nonākt pie komplikācijām, kad iekaisušais apendikss plīst.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

“Tomēr arī ieteikums nedzert pretsāpju medikamentus nav universāls,” atzīst ārsts. “Ja cilvēks ir ārpus mājām, turklāt vietā, kur medicīniskā palīdzība tobrīd nav pieejama, bet sāpes ir neciešamas, viena pretsāpju tablete neko būtiski nemainīs. Tās iedarbība ilgst aptuveni četras stundas. Ja sāpes nepāriet arī pēc tam, noteikti vajadzētu vērsties pie ārsta, nevis turpināt vairākas dienas dzert zāles.”

Neārstēšanas sekas – draudīgas

Uz jautājumu, kas var notikt, ja pacients nevēršas pie ārsta un problēma netiek novērsta, Jānis Vilmanis atbild: “Šādā gadījumā iekaisums progresēs, un ar laiku, vienkāršiem vārdiem runājot, var notikt aklās zarnas plīsums. Kuņģa un zarnu trakta saturs caur šo defektu nonāks vēdera dobumā, izraisot vēdera dobuma iekaisumu peritonītu, un tas var apdraudēt dzīvību. Šādā gadījumā ir ļoti stipras sāpes vēderā, paaugstināta temperatūra, vispārēja intoksikācija.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Mūsdienās pastāv viedoklis – apendikss jāoperē tad, ja izveidojies iekaisums. Profilaktiskos nolūkos operāciju neveic, jo katram orgānam ir sava nozīme. Operācija savukārt ir ķirurģiska iejaukšanās, un iespējamas pēcoperācijas komplikācijas, tāpēc lieki operēt nevajag. Akūta apendicīta gadījumā joprojām pamata ārstēšanas metode ir ķirurģiska – jāveic apendektomija, respektīvi, iekaisušais apendikss jāizoperē.

Gan konvencionāli, gan laparoskopiski

Mūsdienās izmanto divu veidu operācijas. Viens no paņēmieniem ir atvērta operācija – konvencionāla apendektomija, kad tiek izdarīts neliels grieziens vēdera labās pusēs lejasdaļā. Otrs veids – laparoskopiskā apendektomija, kad ir trīs mazi griezieni un kameras kontrolē ar speciāliem instrumentiem apendikss tiek izņemts. Jaunākās metodes priekšrocības – ir mazākas sāpes pēcoperācijas periodā, mazāks ķirurģiskās infekcijas risks, bet operācijas laikā apskatāms viss vēdera dobums, ļaujot konstatēt citas slimības, ja apendicīts nav bijis sāpju iemesls.

Ja aklās zarnas piedēklis plīsis, operācija var būt sarežģītāka. Viss atkarīgs no iekaisuma plašuma: ja tas norobežots, operācijas apjoms īpaši nemainās, bet, ja izplatīts visā vēdera dobumā, nepieciešama vēdera dobuma plaša sanācija.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.