
9. Kokosriekstu eļļa: tauku slazds 0
Kāpēc kaitīga? Kokosriekstu eļļa satur vienu no augstākajiem piesātināto tauku līmeņiem (92% no kopējā tauku satura, 12 g uz ēdamkaroti), kas paaugstina ZBL holesterīnu un veicina asinsvadu sašaurināšanos, palielinot asinsspiedienu.
Lai gan kokosriekstu eļļa tiek reklamēta kā “veselīga”, brīdina, ka tās ieguvumi nav zinātniski pierādīti, un tā ir mazāk labvēlīga nekā mononepiesātinātās eļļas. Palmu eļļa un liellopu tauki ir līdzīgi kaitīgi.
Alternatīvas:
Olīveļļa, kas bagāta ar mononepiesātinātajiem taukiem.
Avokado eļļa gatavošanai augstās temperatūrās.
Linsēklu eļļa salātiem, bagāta ar omega-3.
Padoms: Lietojiet kokosriekstu eļļu reti un mazās devās, piemēram, desertos. Izvēlieties eļļas ar zemu piesātināto tauku saturu ikdienas gatavošanai.