
10. Saldējums: cukura un tauku kombinācija 0
Kāpēc kaitīgs? Saldējums satur augstu cukura (15–25 g uz 100 g) un piesātināto tauku (5–10 g uz porciju) līmeni, kas veicina svara pieaugumu, iekaisumu un asinsspiediena paaugstināšanos. Cukurs samazina slāpekļa oksīda līmeni, apgrūtinot asinsvadu relaksāciju.
Saldējumā esošais cukurs var izraisīt insulīna rezistenci, kas ir saistīta ar hipertensiju. Pētījumi rāda, ka augsts cukura patēriņš palielina sirds slimību risku par 10–15%.
Alternatīvas:
Saldēti augļi (mellenes, banāni) vai mājās gatavots sorbets bez cukura.
Grieķu jogurts ar medu un ogām.
Tumšā šokolāde (70%+) nelielos daudzumos.
Gatavojiet desertus mājās, izmantojot dabiskus saldinātājus, piemēram, medu vai augļus. Izvairieties no saldējuma ar mākslīgiem saldinātājiem vai krāsvielām.