
8. Sarkanā gaļa: sirds slogs 0
Kāpēc kaitīga? Liellopu, jēra un cūkgaļa satur augstu piesātināto tauku un holesterīna līmeni (piemēram, 100 g liellopa steika – 5–10 g piesātināto tauku). Diētas ar augstu sarkanās gaļas patēriņu ir saistītas ar sliktu asinsspiediena kontroli un paaugstinātu hipertensijas risku.
Sarkanā gaļa satur arī hema dzelzi, kas lielos daudzumos var veicināt oksidatīvo stresu asinsvados. Pētījumi rāda, ka sarkanās gaļas samazināšana uzturā par 50% var pazemināt asinsspiedienu par 5–7 mmHg.
Alternatīvas:
Liesā baltā gaļa (vista, tītars) bez ādas.
Zivis, piemēram, lasis vai makrele, kas bagātas ar omega-3 taukskābēm.
Pākšaugi (lēcas, pupiņas) kā olbaltumvielu avots.
Padoms: Izvēlieties liesākus gaļas gabalus un gatavojiet tos, grilējot vai tvaicējot, nevis cepot. Aizstājiet sarkano gaļu ar augu valsts proteīnu vismaz 2–3 reizes nedēļā.