
3. Marinēti dārzeņi: slēpts nātrijs 0
Kāpēc kaitīgi? Veikalā nopērkamie marinētie gurķi, tomāti vai paprika satur augstu nātrija līmeni (200–600 mg uz 100 g), jo tiek konservēti sāls un etiķa šķīdumā. Pat neliela porcija var pārsniegt ieteicamo dienas devu, veicinot ūdens aizturi un asinsspiediena paaugstināšanos.
Marinēšanas process ne tikai palielina nātrija saturu, bet arī samazina dažu uzturvielu, piemēram, C vitamīna, daudzumu. Dažos produktos pievienoti mākslīgie konservanti, kas var izraisīt asinsvadu iekaisumu.
Alternatīvas:
Svaigi vai tvaicēti dārzeņi (brokoļi, ziedkāposti) ar citronu sulu.
Mājās gatavoti marinēti dārzeņi ar minimālu sāli vai etiķi.
Fermentēti produkti, piemēram, skābēti kāposti bez pievienota sāls.
Padoms: Pirms pirkšanas pārbaudiet etiķetes un izvēlieties zema nātrija satura produktus. Mērcējiet marinētos dārzeņus ūdenī pirms ēšanas, lai samazinātu sāls saturu.