
4. Konservētas olīvas: sāļa uzkoda 0
Kāpēc kaitīgas? Lai gan svaigas olīvas un olīveļļa var pozitīvi ietekmēt sirds veselību, konservētas olīvas satur augstu nātrija līmeni (300–800 mg uz 100 g) to marinēšanas procesa dēļ. Regulāra lietošana var paaugstināt asinsspiedienu, īpaši, ja porcijas nav kontrolētas.
Olīveļļa satur mononepiesātinātos taukus, kas pazemina “slikto” holesterīnu un uzlabo asinsvadu elastību, bet konservētas olīvas zaudē daļu no šīm priekšrocībām. Pētījumi rāda, ka augsts nātrija patēriņš no konservētiem produktiem ir saistīts ar 10–15% lielāku hipertensijas risku.
Alternatīvas:
Svaigas olīvas, ja pieejamas, vai olīveļļa kā garšviela.
Nesālīti rieksti (mandeles, valrieksti) nelielās porcijās.
Svaigi augļi, piemēram, vīnogas, kā uzkoda.
Padoms: Izskalojiet konservētas olīvas zem tekoša ūdens, lai samazinātu nātrija saturu. Lietojiet tās kā piedevu, nevis galveno uzkodu, un izvairieties no kombinēšanas ar citiem sāļiem produktiem.