
5. Konservēta zupa: neredzamais sāls 0
Kāpēc kaitīga? Konservētās zupas, piemēram, tomātu vai vistas buljons, satur augstu nātrija līmeni (400–900 mg uz porciju), pat ja tās negaršo sāļi. Tas padara tās par slēptu draudu hipertensijas slimniekiem, jo viegli pārsniedz ieteicamo dienas devu.
Dažās konservētās zupās ir pievienoti mākslīgie garšas pastiprinātāji, piemēram, mononātrija glutamāts (MSG), kas dažiem cilvēkiem var izraisīt asinsspiediena svārstības. Ilgstošs augsts nātrija patēriņš palielina nieru slodzi, kas ir kritiski hipertensijas gadījumā.
Alternatīvas:
Mājās gatavota zupa ar svaigiem dārzeņiem un garšaugiem bez sāls.
Zema nātrija satura konservētas zupas (mazāk nekā 140 mg uz porciju).
Lēcu vai pupiņu zupa, kas bagāta ar kāliju, kas palīdz līdzsvarot nātriju.
Padoms: Gatavojot zupu mājās, izmantojiet svaigus vai saldētus dārzeņus un garšvielas (kurkumu, ingveru), lai aizstātu sāli. Pārbaudiet etiķetes un izvairieties no zupām ar pievienotiem konservantiem.