
6. Frī kartupeļi: taukainas briesmas 0
Kāpēc kaitīgi? Frī kartupeļi, kas pagatavoti ātrās ēdināšanas restorānos, satur augstu nātrija (200–500 mg uz porciju) un piesātināto tauku līmeni, jo tiek cepti transtauku eļļās. Šī kombinācija paaugstina holesterīna līmeni, sašaurina asinsvadus un palielina asinsspiedienu.
Frī kartupeļi bieži satur transtaukus, kas ir īpaši kaitīgi sirdij, jo paaugstina ZBL holesterīnu un samazina “labo” HDL holesterīnu. Pētījumi rāda, ka regulāra ātrās ēdināšanas ēdienu lietošana palielina hipertensijas risku par 25%.
Alternatīvas:
Cepti saldā kartupeļa frī mājās ar minimālu olīveļļu.
Tvaicēti vai grilēti dārzeņi kā piedeva.
Cepti kartupeļi ar mizu, kas bagāti ar kāliju.
Padoms: Ja ēdat ārpus mājas, izvēlieties mazākas porcijas vai lūdziet frī bez pievienota sāls. Mājās gatavojiet ceptus kartupeļus cepeškrāsnī, lai samazinātu tauku saturu.