
7. Sviests: piesātināto tauku avots 0
Kāpēc kaitīgs? Sālīts sviests satur augstu piesātināto tauku līmeni (7,3 g uz ēdamkaroti) un nātriju (aptuveni 100 mg uz 14 g), kas veicina holesterīna uzkrāšanos un asinsspiediena paaugstināšanos. Ieteicams ierobežot piesātinātos taukus līdz 13 g dienā 2000 kaloriju diētā.
Sviests satur arī holesterīnu (31 mg uz ēdamkaroti), kas var veicināt plāksnīšu veidošanos asinsvados. Ilgstoša piesātināto tauku lietošana ir saistīta ar 15–20% lielāku sirds slimību risku.
Alternatīvas:
Ekstra neapstrādāta olīveļļa kā smērviela vai mērce.
Avokado biezenis kā sviesta aizstājējs uz maizes.
Augu valsts margarīns bez transtaukiem un zemu nātrija saturu.
Padoms: Izmēģiniet garšaugu sviestu, sajaucot nesālītu sviestu ar dillēm vai pētersīļiem, lai samazinātu nātrija uzņemšanu. Lietojiet sviestu minimāli, kā garšas akcentu.