Briseles kāposti 0
Lai gan ne visiem bērnībā tie šķita gardi, briseles kāposti ir īsta uzturvērtības bumba. Tie satur daudz šķiedrvielu, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs, kā arī vitamīnus, kas stiprina asinsvadus un uzlabo asinsriti.
Šie mazie kāposti ir arī bagāti ar K vitamīnu, kas ir svarīgs ne tikai kaulu veselībai, bet arī normālai asins recēšanai. Turklāt to sastāvā ir arī dažādi antioksidanti, kas palīdz mazināt oksidatīvo stresu jeb vienu no faktoriem, kas ietekmē sirds slimību attīstību.
Briseles kāpostus var cept krāsnī ar sīpoliem un ķiplokiem, sautēt ar burkāniem vai arī izmantot salātos. Tie ir gardi arī apgrauzdēti ar nelielu daudzumu olīveļļas un citronu sulas.
Dzērvenes
Dzērvenes ir viens no rudens bagātākajiem dārgumiem. Šīs mazās ogas ir ļoti bagātas ar antioksidantiem, īpaši polifenoliem, kas palīdz uzlabot asinsvadu elastību un samazināt iekaisuma procesus organismā.
Dzērvenes var palīdzēt arī novērst baktēriju veidošanos asinsvados, kas ilgtermiņā var novest pie nopietnām sirds un asinsvadu problēmām. Turklāt tās ir bagātas ar C vitamīnu, kas stiprina imunitāti un palīdz organismam atgūties pēc saslimšanām.
Dzērvenes var pievienot putrām, smūtijiem, salātiem vai gatavot veselīgu ogu mērci bez cukura. Svarīgi izvairīties no veikalā nopērkamajām, saldinātajām dzērveņu mērces versijām, jo tās bieži vien satur pārmērīgi daudz cukura.




