
Kofeīna spēks un riski. Kā neiekrist pārdozēšanas lamatās, neatsakoties no saviem iecienītajiem dzērieniem 0
Kafija, tēja vai enerģijas dzērieni, daudziem tie ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa, lai tiktu galā ar nogurumu. Taču vai zini, cik daudz kofeīna tu patiesībā uzņem? Un kad tas var kļūt bīstami veselībai, atklāj chip.lv.
Kofeīns nav sastopams tikai kafijā. To var atrast arī tējā, šokolādē, dažos medikamentos un citu dzērienu sastāvā. Tas stimulē centrālo nervu sistēmu, palīdz koncentrēties un mazina miegainību. Taču dažādos dzērienos kofeīna daudzums būtiski atšķiras.
Šeit ir populārākie dzērieni un to aptuvenais kofeīna saturs:
- filtrēta kafija (240 ml): 95–200 mg kofeīna (atkarīgs no pupiņām un pagatavošanas veida);
- espresso (30 ml): ap 60 mg kofeīna;
- enerģijas dzērieni:
- Red Bull (100 ml): ~30 mg. Citi zīmoli – dažkārt pat vēl vairāk
- melnā tēja (240 ml): 40–70 mg kofeīna;
- zaļā tēja (240 ml): 20–45 mg kofeīna;
- kola (100 ml): aptuveni 8 mg kofeīna;
- karstais kakao (240 ml): 5–15 mg kofeīna.
Lai gan mērena kofeīna deva veselīgam pieaugušajam (līdz ~400 mg dienā) parasti nav kaitīga, pārmērīga uzņemšana var izraisīt nemieru, sirdsklauves, miega traucējumus un pat veselības riskus ilgtermiņā.
Nav jāatsakās no savas rīta kafijas, taču ir vērts sekot līdzi, cik daudz kofeīna tu uzņem dienas laikā, jo tas var paslēpties arī vietās, kur negaidi.