Foto – Shutterstock

  1

Nepieciešama papildu modrība

“Vakcīnas aizsargā tikai no encefalīta, nevis no citām ērču pārnēsātajām infekcijas slimībām, piemēram, Laimas boreliozes un ērlihiozes, tādēļ ļoti svarīgi ir arī citi profilakses pasākumi. Dodoties dabā, jāvelk gaišs, piegulošs apģērbs ar nostiprinātiem piedurkņu galiem. Tas, ka, ieejot mežā vai pļavā, bikšu gali jāsabāž zeķēs vai zābakos, būtu jāiemācās jau bērnībā. Iznākot laukā, bikses rūpīgi jāapskata, drošības dēļ jānotrauc ar plaukstu gruzīši. Protams, ērču atbaidīšanai var izmantot repelentus, taču tie nav tik iedarbīgi, lai atturētu tās palīst zem vaļīga apģērba,” ērču uzvedību komentē A. Bormane. Ērces visbiežāk pieķeras pie drēbēm 10 – 15 centimetru augstumā un palēnām rāpjas uz augšu. Zālē un krūmos tās nemēdz uzturēties augstāk par metru no zemes.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
TESTS prātvēderiem: ja zini atbildes uz vismaz 8 jautājumiem, tev ir pārsteidzoši attīstīts intelekts
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

Atšķirībā no encefalīta, kas attīstās 3 – 28 dienu laikā ar gripai līdzīgiem simptomiem (nespēku, stiprām galvassāpēm, paaugstinātu ķermeņa temperatūru, spranda stīvumu, muskuļu un locītavu sāpēm, reizēm arī sāpēm acīs), Laimas boreliozes inkubācijas periods var ilgt līdz pat 40 dienām (biežāk 7 – 12 dienas). Tipiskākā agrīnā slimības pazīme ir sārts aplis jeb tā dēvētā migrējošā eritēma ērces piesūkšanās vietā. Tomēr jāievēro, ka šis apsārtums neparādās vienmēr, tādēļ jāpievērš uzmanība arī pārējiem simptomiem – galvassāpēm, nespēkam, nelabumam, jušanas traucējumiem ērces koduma vietā.

Ērlihiozes inkubācijas periods ir vidēji astoņas dienas. Tā sākas ar drudzi, drebuļiem, galvassāpēm un sāpēm muskuļos. Parasti slimība pāriet pati no sevis, taču mēdz būt arī smagas komplikācijas – ilgs drudzis, akūta nieru mazspēja, hemorāģijas (asiņu izplūšana caur asinsvadu sieniņām).

CITI ŠOBRĪD LASA

Mūsu platuma grādos ērces teorētiski var pārnēsāt arī tādu retu slimību ierosinātājus kā Q drudzis un tularēmija. Par laimi, saslimšanas gadījumi Latvijā vēl nav bijuši.

UZZIŅA

* 2015. gadā ar ērču encefalītu saslima 169 cilvēki (2011. gadā – 494).

* 2015. gadā reģistrēti 495 Laimas slimības un 41 ērlihiozes gadījums.

Avots: SPKC

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.