Foto: shutterstock.com

Kā pazīt pasīvo agresiju? 0


Ja pret jums kāds vērsīs pasīvo agresiju, uzreiz to pamanīsiet. Iespējams, iepriekš šādu terminu nebūsiet dzirdējis, bet sāpīgo dūrienu gan jutīsiet. Pasīvais varmāka parasti nav rupjš, atklāti nekonfrontē. Nepaaugstina balsi un pats neuzsāk skandālu, bet viņa apkārtnē konfliktsituācijas rodas bieži. Nezin kāpēc daudzi vēlas aizvainot, uzkliegt šai nevainīgajai personai. Pat pēc īsas saskarsmes ar šādu personu tā vien gribas atvieglot dvēseli – tik nepatīkami un grūti kļūst, tā sabojājas garastāvoklis!

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
Lasīt citas ziņas

Šādi cilvēki bieži vien paši zina, ka apkārt ir daudz “nelabvēļu” vai vienkārši cilvēku ar sliktiem nodomiem. Pasīvi agresīvās stratēģijas būtība – paciest sliktu izturēšanos pret sevi un pēc tam sūdzēties ikvienam, kurš gatavs klausīties (un kurš nepasūtīs vienu māju tālāk).

Pasīvi agresīvie neko neprasa – viņi sūdzas un pārmet; viņi nelūdz – viņi dod mājienus (tik daudz, lai pēc tam nevarētu piekasīties). Viņi nekad nav vainīgi pie savām grūtībām – vismaz paši tam netic. Vainīgi ir citi, slikts liktenis, nelaime, slikta izglītības sistēma, “viss šajā valstī tā notiek” u.tml.

CITI ŠOBRĪD LASA

Starp citu, viena no visefektīvākajām psihoterapijas metodēm cilvēkam ar pasīvi agresīvo uzvedību ir pakāpeniski novest viņu līdz atziņai, ka viņš pats, viņa rīcība ietekmē citu cilvēku reakciju. Tad bieži vien izrādās, ka nevis apkārt ir tikai ļaunprātīgi, stulbi nelieši, bet gan vienkārši, normāli cilvēki, kuri nepriecājas, saņemot pasīvās agresijas devu. Bet to parasti nav viegli sasniegt, psiholoģiski “ārstēt” cilvēkus bez viņu lūguma (arī tā, starp citu, ir viegla agresijas forma, tāpēc, lūdzu, nemēģiniet nevienu pārveidot, pat vislabāko nodomu vadīti, labi?).

Kā izturas pasīvi agresīvais? Īss pasīvās agresijas izpausmju saraksts

* Nerunā tieši par savām vēlmēm un vajadzībām (dod mājienus vai klusējot gaida, kad citi bez vārdiem sapratīs viņu vajadzības). Nepasaka atklāti, kas viņam patīk un kas ne – vajadzēs uzminēt. Par šādiem cilvēkiem saka – viņiem neizdabāsi.

* Pirmais nesāk skandālu, lai gan bieži ir to cēlonis. Smagos gadījumos var pat uzsākt “partizānu karu” pret to, kuram nevēl labu – izplata tenkas, vērpj intrigas pret “apvainotāju”, kurš pats neko nenojauš.

* Bieži nepilda solījumus: tikai apsola, bet neizdara, un meistarīgi izvairās. Tas nozīmē, ka pasīvi agresīvais jau no sākuma bija pret to un nevēlējās darīt, bet pateikt “nē” nevarēja. Tāpēc viņš teica “jā” un vienkārši neko nedarīja. Un pat netaisījās darīt.

* Bieži nokavē: tas arī ir pasīvas pretošanās veids, ja kaut kur ir jāiet, bet vienkārši negribas.

* Bieži ar dažādiem ieganstiem ilgtermiņā atliek solījumu izpildi. Izpilda negribīgi, slikti un pēdējā brīdī.

* Bieži darbojas neproduktīvi, darbības it kā notiek, bet rezultāta joprojām nav. Tas ir vēl viens veids, kā netieši sacīt: “Man nepatīk, es negribu to darīt!”, neiesaistoties atklātā konfliktā. Starp citu, pasīvi agresīvām personībām bieži vien ir neuzticamu cilvēku reputācija – tādi, uz kuriem nevar paļauties (iepriekš minēto iezīmju dēļ).
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.