Perukua personiskā arhīva foto

Droši vien jums ik pa laikam kāds jautā – kas īsti ir vokālā joga? 0


Tā ir sievietes ikdienas skaņu prakse. Es to izstrādāju, pamatojoties savā pieredzē, kā atraisīt savu ķermeni ar elpošanas un skaņas palīdzību. Noderēja zināšanas, kas gūtas ASV un Indijā, mana džeza izglītība, šamaniskās sagatavošanas un nodarbības vēdiskajā pieejā skaņai. Šī prakse dod jaudīgu rezultātu jau pēc divām nedēļām. Tā ir lieliska kontrole pār elpošanu, balsi, apziņu…

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
Ar vienu roku dod, ar otru ņem – G7 dienaskārtībā vairs nav Krievijas aktīvu konfiskācija. Ir tikai bailes?
Lasīt citas ziņas

Kādi ir bijuši neparastākie apstākļi, kad esat dziedājusi? Dzirdēju, ka esat dziedājusi dzemdībās draugu ģimenei.

Jā, dziedāšana dzemdībās bijusi unikāla pieredze, tāda bijusi ne tikai vienreiz. Taču man dziedāšanā nav nekā neparasta… tā man ir tik dabiska, lai kāda būtu vieta un apstākļi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Vai esat dziedājusi dzemdībās slimnīcā vai mājās? Kā tas sievietei palīdzēja? Jau izsenis ir zināms, ka zemās skaņas, uz leju virzītās skaņas palīdz vērties dzemdes kakliņam. Savulaik bija ciltis, kur sievietes dzemdībās skandināja noteiktas skaņas līdzās dzemdētājai…. Es arī savulaik skatījos dokumentālo filmu, kur dzemdības aizgāja ļoti raiti pēc tam, kad dzemdētājas vīrs sāka spēlēt uz īpaša instrumenta – garu tauru (cilvēka garumā)… Kāda ir jūsu pieredze ar skaņu dzemdībās?

Esmu dziedājusi daudzās dzemdībās. Gan mājās, gan stacionārā. Arī pati savas meitas dzemdībās dziedāju. Es vienmēr aicinu sievietes uzticēties savai balsij visos radību posmos. Kad atveras sievietes rīkle, simetriski sievietes ķermenī vienlaikus atveras arī dzemde. Tas paver ceļu bērnam uz šo pasauli. Skaņu treniņš manā skatījumā ir obligāts, sievietei gatavojoties dzemdībām. Tas palīdz sievietei ar skaņu vibrācijas palīdzību attīrīt visu dzemdību kanālu. Tas padara dzemdības par krietni vieglākām un atbrīvo sievieti no grūti pārdzīvojamām emocijām, kuras viņa nes sevī dzīves laikā.

Te vietā piebilst, ka koncertos Rīgā un Tallinā es izpildīšu vienu dziesmu, sava veida mantru, kuru es uzrakstīju speciāli dzemdībām – “Birthing Chant”. Tā ir viena no albuma “The Original Essence” kompozīcijām, tas ir brīnišķīgs disks, ko es ierakstīju ar trīskārtēju Gremmi balvas ieguvēju Tomu Vesindžeru no ASV.

Seminārā jūs daudzkārt uzsvērāt, ka vajag runāt un atbrīvot skaņas, tās laižot “no vēdera”. Tāpat – ka svarīgi elpot no vēdera. Pastāstiet vairāk, kā to darīt un kāpēc tas ir tik svarīgi.

Es runāju un dziedu [skaņu un enerģiju virzot] no vēdera lejasdaļas. Tas palīdz pareizi elpot. Ja jūs palūkosieties, kā elpo bērni, jūs ieraudzīsiet, ka viņu vēderiņi ieelpā piepūšas. Ar laiku daudzi cilvēki aizmirst to un sāk elpot virspusēji. Piepildot ar skābekli tikai augšējo plaušu daļu. Tas var novest pie dažādām veselības problēmām. Kad jūs sākat elpot daudz dziļāk, jūs sākat arī runāt no cita stāvokļa – no tāda, kur ir iekšējs miers un apmierinātība ar dzīvi. Elpošanas laikā diafragma masē iekšējos orgānus, gremošanas orgānus. Tas rada ļoti pozitīvu ietekmi uz orgāniem, jo 80% mūsu imūnsistēmas ir koncentrēti vēderā! Un vienlaikus šāds līdzsvarots ķermeņa stāvoklis un enerģija, kas dzimusi, pateicoties dziļai elpošanai un balsij, sakārto arī prātu. Pazūd trauksmainas domas, ienāk skaidrība un apzinātība, rīcības skaidrums un izpratne par patiesām dzīves vērtībām.

Reklāma
Reklāma

Kā šādi dziļi elpot un piepūst vēderu, ja sievietēm mācīts ievilkt vēderu?

Tā vienkārši ir kā epidēmija. Un vienkāršākais veids, lai to iemācītos – vispirms saprast, ka tā ir slimība. Un sākt pieņemt savu vēderu tādu, kāds tas ir. Uzlieciet plaukstas uz vēdera lejasdaļas un ieelpojiet. Sajūtiet, vai vēders pavirza plaukstas uz priekšu. Ja nē, tātad jūs elpojat virspusēji. Pamēģiniet izdarīt lēnu ieelpu, tā, lai plaukstas pavirzītos no tā uz priekšu. Tas ir pirmais solis.

Tad uzlieciet plaukstas uz ribu sāniem, tā, lai četri pirksti skatītos uz priekšu, bet lielais pirksts – atpakaļ. Ieelpojiet, sajūtiet, vai jūsu plaukstas tiek pavirzītas uz sāniem. Ja nē, pamēģiniet izdarīt lēnu dziļu ieelpu tā, lai tas tomēr notiktu.

Atvēliet laiku elpošanas apgūšanai, tā ir tuvs jūsu draugs. Šī iepazīšanās kalpos jums daudzus gadus. Elpojiet un dzīvojiet ar pilnu krūti

Es biju jūsu seminārā pāris gadus atpakaļ. Liels paldies par to, ka varējām tik dziļi pieskarties savai būtībai. Tas, protams, var raisīt dažādus pārdzīvojumus, arī mūsu grupā bija sieviete, kas ļoti ļoti raudāja. Ko jūs darāt, ja grupā ir kāds, kas spēcīgi, varbūt pat histēriski reaģē? (atceros, ka grupā bija palīdzes – vai tādēļ viņas tur ir – lai palīdzētu šādos gadījumos?). Vai tā ir bijis? Un ko šīs prakses dod?

Daudzām sievietēm manos semināros rodas dziļi, spēcīgi pārdzīvojumi. Tas atspoguļo tās apspiestās emocijas un enerģijas, ar kurām viņas dzīvo savu dzīvi. Teiksim atklāti – pasaule, kurā mēs dzīvojam, nav sievieti atbalstoša. Tā drīzāk ir vīriešu pasaule, kurā sievietes pakāpeniski kļūst par vīriešiem nekā kur būtu līdzsvarā sievišķā un vīrišķā enerģija. Un labāk lai sieviete šīs emocijas atbrīvo drošos apstākļos seminārā nekā izgāž tās uz tuviniekiem vai svešiniekiem.

Histērija var rasties tajā gadījumā, ja sieviete ļoti atdalīta no savas patiesās dabas, viņa piedzīvojusi kādu smagu traumu, piemēram, izvarošanu. Tāpēc zālē vienmēr speciāli ir sievietes atbalstam.

Video klipos un uz skatuves jums bieži vien ir atklāts vēders. Mums pastāv pieņēmums, ka vēderu nevajag rādīt citiem, ka tā ir enerģētiski ievainojama zona, jo īpaši grūtniecēm to neiesaka. Vai arī dzīvē tā ģērbjaties un kāpēc?

Tas atkarīgs no klimata. Uz skatuves un siltajās zemēs man pārsvarā ir atklāts vēders. Tā ir vieglāk elpot un arī manī daudz enerģijas virzās tieši šajā reģionā. Mans atvērtais vēders ir arī gluži kā signāls sievietēm – pieņemt savu vēderu. Tas ir tik svarīgi mūsdienu pasaulē, kur daudzi glancētie izdevumi cenšas pārliecināt, ka sievietei uz vēdera jābūt “sešpakai”. Arī koncertos Rīgā un Tallinā es būšu skatuves tērpā ar atvērtu vēderdaļu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.