Foto – Shutterstock

Augļi 0

Arī augļi var saturēt mikotoksīnus. Kad tie ir iesisti, pārgatavojušies vai tiek uzglabāti mitros apstākļos, pelējums var ātri sākt ražot kaitīgās vielas. Viens no lielākajiem kaitēkļiem ir zilā pelējuma sēne Penicillium expansum, kas vislabāk pazīstama no āboloiem, bet uzbrūk arī bumbieriem, ķiršiem, persikiem un citiem augļiem.

Šī sēne ražo patulīnu — toksīnu, kas traucē galveno enzīmu darbību šūnās, traucējot normālas šūnu funkcijas un radot nestabilas molekulas, ko sauc par reaktīvajām skābekļa sugām, kas var kaitēt DNS, olbaltumvielām un taukiem. Lielos daudzumos patulīns var bojāt svarīgus orgānus, piemēram, nieres, aknas, gremošanas traktu un imūnsistēmu.

P. expansum zilie un zaļie brālēni, Penicillium italicum un Penicillium digitatum, bieži sastopami apelsīnos, citronos un citos citrusaugļos. Nav skaidrs, vai tie ražo bīstamus toksīnus, taču tiem ir ļoti nepatīkama garša.

Rodas kārdinājums vienkārši nogriezt augļa sapelējušās daļas un apēst pārējo. Tomēr pelējums var izdalīt mikroskopiskas, saknēm līdzīgas struktūras, ko sauc par hifām, kas dziļi iesūcas pārtikā, potenciāli izdalot toksīnus pat šķietami neskartās augļa daļās.

Īpaši mīkstajiem augļiem, kur hifas var vieglāk augt, tāpēc visdrošāk ir izmest sapelējušos paraugus.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.