Ievārījums un konservējumi 0
Tu atver ievārījuma burciņu, un virspusē — plāna, baltpelēka kārtiņa. Arī liekas: “Kas tad tur!” Tomēr ievārījumos un konservos pelējums nav tikai virspusē — tas arī ir kā neredzams tīkls, kas iesūcies dziļi cukurotajā vai skābajā vidē. Tāpēc, ja redzi pelējumu uz ievārījuma, džema, marmelādes vai jebkura konserva (tomātiem, gurķiem, kompotiem), izmet visu. Nav izņēmumu.
Atšķirībā no cietiem produktiem (kā siers), ievārījuma vide ļauj toksīniem brīvi pārvietoties. Pat ja noņ virsējo slāni, toksīni paliek homogēni izkliedēti. Pat 1 cm dziļumā koncentrācija var pārsniegt pieļaujami drošo slieksni.
Sterilizācija ražošanā nogalina sporas, bet pēc atvēršanas gaiss aktivizē izdzīvojušās baltērijas. Glabājiet šīs lietas vēsā, tumšā vietā, pēc atvēršanas — ledusskapī ne ilgāk par 1–2 nedēļām. Sapelējis konservs nav „daļēji labs”.




