
Kurš augu izcelsmes piens ir bagātākais ar olbaltumvielām? 0
Sojas piens izceļas kā līderis olbaltumvielu satura ziņā. Viena tase (240 ml) nesaldināta sojas piena satur aptuveni 7–8 g olbaltumvielu, kas ir līdzvērtīgs govs piena rādītājiem. Turklāt sojas piens ir pilnvērtīgs proteīns, kas satur visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes, padarot to par ideālu izvēli veģetāriešiem, vegāniem vai ikvienam, kam nepieciešams augstāks olbaltumvielu daudzums. Salīdzinājumam: Mandeļu piens: 1–2 g olbaltumvielu uz tasi.
Auzu piens: 2–4 g olbaltumvielu uz tasi.
Rīsu piens: Mazāk par 1 g olbaltumvielu uz tasi.
Kokosriekstu piens: Aptuveni 0,5–1 g olbaltumvielu uz tasi.
Tādējādi sojas piens ir nepārspējams izvēle tiem, kam svarīga olbaltumvielu uzņemšana, piemēram, sportistiem vai augošiem bērniem (ar nosacījumiem, par kuriem sīkāk tālāk).
Sojas piens bieži tiek bagātināts ar kalciju un D vitamīnu, kas padara to vēl tuvāku govs piena uzturvērtībai. Tomēr jāņem vērā, ka dažiem cilvēkiem sojas produkti var izraisīt alerģiskas reakcijas, tāpēc pirms regulāras lietošanas ieteicams konsultēties ar uztura speciālistu.