“Uz desas iepakojuma rakstīts – 48 stundas. Pēc tam tā vairs nav ēdama?” Skaidrojam, kā ir patiesībā 0
“Ja uz desas iepakojuma rakstīts, ka desa derīga vēl 2 diennaktis, 48 stundas, tad pēc tam kas notiek – desa kļūst nederīga, ja nav apēsta? Agrāk taču nebija šādu noteikumu, kas par lietu, vai ķīmija kāda pievienota, vai piesārņots apkārtējais gaiss ticis desai klāt,” šādu jautājumu TV24 raidījumā “Uz līnijas” uzdeva kāds skatītājs.
Desa ir termiski apstrādāts gaļas produkts, kas, izņemts no iepakojuma, sagriezts, acīmredzot ir paredzēts izlietošanai šo 48 stundu laikā, par to brīdina ražotājs, skaidro Jānis Altenburgs, PVD Pārtikas uzraudzības departamenta pārstāvis, piebilstot, ka tam par iemeslu var būt viens faktors.
“Desa, visticamāk, pēc atvēršanas vēl tiks uzglabāta aukstumā ledusskapī, un tai nekas ļauns nenotiks, tas būs lietojams produkts. Bet ražotājs, uzliekot derīguma termiņu, tā rīkojas, lai zināmā mērā pasargātu sevi, jo apstākļi var būt dažādi,” atklāj speciālists.
Bet, piemēram, var būt apstākļi, kas var pasliktināt produkta drošību – silts laiks, to neuzglabā aukstumā, tam blakus ir kādi citi produkti, un šīs 48 stundas tādā gadījumā ir laiks, kurā šī desa būtu jāapēd, jo citādi var sākties kādi bojāšanās procesi.
Dotais termiņš un produktu derīguma ilgums ir atkarīgs no katra ražotāja, kā viņš rīkojas, bet principā derīguma termiņi tiek uzlikti, lai pasargātu ražotājs sevi no neparedzētiem gadījumiem un informētu patērētāju par iespējamiem riskiem, kas varētu notikt ar viņa veselību, ja tiek lietots attiecīgais produkts pēc termiņa beigām.
Pilnu sarunu skatieties pievienotajā video.