Foto – Aija Geida

Taukvielas šūnu radīšanai 0


Normālai smadzeņu darbībai nepieciešams arī adekvāts tauku daudzums, ko gremošanas trakts sadala taukskābēs un organisms izmanto jaunu šūnu veidošanai. 60% no smadzeņu cietās daļas veido tauki, no kuriem 20% ir tieši omega 3 un omega 6, kam ir liela nozīme pozitīva noskaņojuma veidošanā.

Reklāma
Reklāma
“To bezjēdzīgo brīvdienu 1. maijā sen bija laiks izbeigt.” Sociālo tīklu lietotāju viedokļi par 1.maiju kā oficiālu brīvdienu
Norvēģijā ir pilsēta, kuras iedzīvotājiem jau vairāk nekā 70 gadus ir aizliegts nomirt. Nežēlīgs liktenis sagaida tos, kuri saslimuši 30
VIDEO. “Divas mašīnas pašvaldības policijas atbrauca” – Ogrē slēgts bērnu izveidotais dzērienu veikals 136
Lasīt citas ziņas

Vislabāk omega 3 taukskābes, kas mūsu ikdienas ēdienkartē bieži iztrūkst, ir uzņemt ar zivīm (lasi, skumbriju, siļķi, foreli, reņģēm, sardīnēm, tunci), riekstiem, sēklām un zaļajiem lapu dārzeņiem, linsēklām, rapšu, olīvu, sojas eļļu, valriekstiem un avokado. Savukārt omega 6 varam atrast kukurūzas un saulespuķu eļļās, gaļā, olās, piena produktos -parasti tās papildus ikdienas uzturā uzņemt nav nepieciešams.

Daudz dzirdēts par transtauku kaitīgo ietekmi. Tie ir slikti ne tikai paši par sevi, bet neļauj veikt darbu labajām taukskābēm. Transtauki un piesātinātie tauki ir kā dūņas smadzeņu cirkulācijas sistēmā, kas kavē skābekļa piegādi smadzenēm un nevēlamo vielu izvadīšanu no tām. Pierādīts – ēdot pārtiku, kas satur daudz piesātinātos taukus un cukuru, samazinās spēja mācīties.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai palīdzētu smadzenēs rasties labajām vielām un traucētu darboties nevēlamajām, uzturā vairāk jālieto treknās jūras zivis. Tās jāēd vismaz divas reizes nedēļā, bet ik dienu ēdienkartē jāiekļauj vismaz viens bagātīgs omega 3 avots.

Olbaltumvielas smadzeņu darbībai

Nevienu produktu grupu viennozīmīgi nevar uzskatīt par labu vai sliktu. Galvenais ir izprast, kas tieši nosaka, kurš produkts ir vērtīgs, bet kurš var nodarīt kaitējumu organismam. Piemēram, mandeles un valrieksti ir labo tauku, olbaltumvielu, vitamīnu un minerālvielu avots. Bet apcepti un sālīti zemesrieksti satur niecīgu labo tauku daudzumu un organismam rada lielāku kaitējumu nekā labumu. Tāpat varam salīdzināt jogurtus – bezpiedevu jogurts ar svaigiem, paša pievienotiem augļiem vai ogām dod mums olbaltumvielas un labās baktērijas gremošanas sistēmai, bet mākslīgi ražotais un saldinātais jogurts mūsu uzturu papildina ar nevēlamām pārtikas piedevām, cukuru un satur maz labo baktēriju.

Nervu sistēmai un mentāliem procesiem īpaši vērtīgi produkti ir zemesrieksti, kartupeļi, olas, graudi, aknas, sojas pupas, bietes, mandeles, piens, banāni, bezpiedevu jogurts, siers, auzu pārslas, pākšaugi, avokado.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.