Ilva Kavicka

Veselīga uztura paradumu ieviešana ģimenē 0


“Esmu zaļo kokteiļu un smūtiju piekritēja, tāpēc priecājos, ka šo ieradumu – ikdienā izdzert vismaz glāzi šādu vitamīniem un uzturvielām bagātu dzērienu – ir pārņēmuši arī bērni. Tas atvieglo dzīvi un nav jāraizējas, ja nu gadījumā pēc tam dienas laikā gadās ieēst arī kaut ko ne tik veselīgu. Ģimenē parasti gatavojam brokastu smūtiju. Katru dienu ko citu, bet parasti tas sastāv no ogām, zaļumiem, diedzējumiem, dārzeņiem, sēklām, riekstiem utt. Ziemā izmantoju dažādus augu pulverus, ko atliek vien iemaisīt ūdenī, kefīrā vai sulā. Sākot ar pavasari, izmantoju dabā pieejamo – pumpurus, lapas, asnus. Tā līdz rudenim, kad atkal pārejam uz pulveriem.

Reklāma
Reklāma
“Karu ir sākušas abas divas valstis.” Stepaņenko un Švecovas atbildes par karu Ukrainā saniknojušas Latvijas sabiedrību 21
RAKSTA REDAKTORS
Linda Tunte: 15.maijam ir jābūt brīvdienai – tā ir daudz svarīgāka diena par daudzām citām 24
TESTS. Izpildi testu un pārliecinies, vai zini latviešu valodas gramatiku tikpat labi, cik devītklasnieks
Lasīt citas ziņas

Te gan jāpiebilst, ka ar bērniem nav tik vienkārši – un pagatavošanas procesam jābūt diezgan radošam. Tas ir bijis (un joprojām ir) mans lielais izaicinājums – kā veselīgu ēdienu padarīt tik garšīgu un iekārojamu, lai to lietotu uzturā arī bērni. Un uzdrošinos teikt – man tas izdodas! Daudz nekreņķējos, ja galdā tiek celts arī kaut kas neveselīgāks. Bērniem garšo mannas putra un makaroni? Lai ēd! Putrai klāt pievienoju ķirbju biezeni un ievārījuma vietā pārkaisu ogu pulveri. Savukārt makaronus var papildināt ar kādu zaļo pulveri, piemēram, nātrēm. Arī jogurtus un saldos sieriņus neiegādājamies veikalā, bet gan pagatavojam pašu spēkiem. Bezpiedevu jogurtā vai biezpienā iemaisu ogu-riekstu pulveri un nedaudz pasaldinu ar medu vai stēviju”, ar iedvesmojošiem ieteikumiem dalās Ilva.

Un galvenais – tas viss bez cukura! Cukurs ir mūsu laikmeta bieds. Tas tiek patērēts milzu daudzumos un visur! Bērni jau no mazotnes tiek pieradināti pie saldās garšas. Protams, arī mammas piens ir salds, taču to nevar salīdzināt ar rafinētā cukura bumbu, ko var atrast, piemēram, zīdaiņiem domātajos cepumiņos. Vai mammas, pērkot šos našķus, maz izlasa sastāvu?! Cukurs un glikozes sīrups, papildināts ar daļēji hidrogenētu eļļu. Skumja aina paveras arī daudzās restorānu bērnu ēdienkartēs, un tad “Kalnup” dibinātājai gribas izsaukties – “kā tā var nemīlēt mazos ēdājus?!” Ja ir vēlme, jebkuru tukšo kaloriju ēdienu taču var dažādot, papildināt, tā padarot to krietni vien veselīgāku.

CITI ŠOBRĪD LASA

Radusies iespēja domāt plašāk! Pāris vērtīgas I.Kavickas atziņas
 Vēl pirms pāris gadiem nedaudz sēroju par to, ka tā arī nesaņēmos studēt ne medicīnu, ne uzturzinātni, bet devos zinības uzsmelt pavisam nesaistītā jomā. Taču šobrīd apzinos, ka tā ir bijusi iespēja domāt plašāk! Jo, kā rāda pieredze, ne viss balstās zinātnē. Es personīgi ticu gan tradicionālajai, gan netradicionālajai medicīnai. Arī uztura speciāliste es droši vien nevarētu būt, jo arī šajā jomā ne visas lietas iespējams balstīt tikai uz zinātniskiem pētījumiem. Piemēram, uzskatu, ka nevar vienādi vērtēt salātus, kas audzēti fabrikā, ķīmiskā šķīdumā pie mākslīgā apgaismojuma – ar salātiem, kas auguši dobē, bioloģiskā saimniecībā. Tāpat nevar vienādot olas no vistām, kas audzētas sprostos un barotas ar kombinēto barību – ar vistām, kas ganījušās pļavā un knābājušas zāli, kukaiņus, baidījušas svaigu gaisu un sauli. Es iestājos par mērenību jebkurā dzīves jomā – vai tas būtu darbs, atpūta, sports vai uzturs, jo radikāli risinājumi ne pie kā laba nenoved. Tikai mēģinot, eksperimentējot un kļūdoties ir iespēja nonākt pie pareizā risinājuma. Un arī tas katram būs savs.

 Daudzi, ieskaitot mani, vēlas dzīvot veselīgi, sezonāli, ēst vietējo pārtiku. Bet lielākoties visi centieni beidzas ar pirmo netīro sulu spiedi un blenderi, jo – kuram gan patīk tā ņemšanās – griezt, mizot, pēc tam to visu vēl tīrīt un mazgāt? Tieši tādēļ sāku gatavot augu pulverus, kas neprasa īpašus uzglabāšanas apstākļus un kuri faktiski ir tie paši svaigie augi, tikai ar atdalītu ūdeni, gatavi tūlītējai lietošanai. Protams, kaltēts un samalts augs nekad nebūs tik vērtīgs kā svaigs, tikko noplūkts, bet ziemas periodā tā tomēr ir lieliska iespēja dažādot ēdienkarti. Nav arī tā, ka – kaltējot – pazūd viss vērtīgais. Jā, zūd C vitamīns, jo tas ir nenoturīgs, taču visi pārējie vitamīni un minerālvielas saglabājas.

Vairāk par “Kalnup” produkciju:
https://www.facebook.com/kalnup.pulveri/

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.