3. mīts: Veģetāriešu ēdienkartē trūkst vielu prātam 45

Realitāte: Visā pasaulē zināmais amerikāņu izgudrotājs un uzņēmējs Tomass Edisons teicis: “Es esmu veģetārietis un esmu pret alkohola lietošanu, jo tā varu atrast labāku pielietojumu savam prātam.”

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Alberts Einšteins, kurš bija pārliecināts veģetārietis, teica: “Nekas cits cilvēka veselībai nenes tādu labumu un nepalielina iespēju saglabāt dzīvību uz Zemes kā veģetārisma izplatība”. Veģetārieši bija arī tādi lieli domātāji kā Pitagors, Konfūcijs, Sokrāts, Hipokrāts, Platons, Plutarhs, Seneka, Leonardo da Vinči, Frānsiss Bēkons, Īsaks Ņūtons, Voltērs, Bendžamins Franklins, Šopenhauers, Horācijs, Bairons, Ļevs Tolstojs un daudzi citi…

Bieži dzirdēts, ka noteikti jāēd zivis, jo tajās taču ir fosfors. Fosfors kalpo smadzeņu šūnu veidošanai. Taču fosfors bez olām, gaļas, zivīm un piena produktiem ir arī pākšaugos (pupās, sojas pupās, lēcās), krāsainajos kāpostos, selerijās, gurķos, redīsos, riekstos (valriekstos, mandelēs, lazdu, zemesriekstos), saulespuķu sēkliņās, veselos kviešu graudos, ķirbjos, burkānos, pētersīļos u.c. produktos. Graudaugu un pākšaugu mērcēšana pirms kulinārās apstrādes uzlabo fosfora uzsūkšanos.

CITI ŠOBRĪD LASA

4. mīts: No veģetārisma var attīstīties anēmija (mazasinība)

Realitāte: Dzelzi satur ne tikai gaļa, piena produkti un olas. To satur arī apelsīni, zemesrieksti, baklažāni, banāni, rozīnes, vīģes, cukīni, kāposti, zemenes, dzērvenes, graudaugi (griķi, manna, auzas, mieži, prosa, rīsi), kukurūza, aprikozes, lociņi, avenes, mandarīni, mandeles, burkāni, jūras kāposti, gurķi, olīvas, valrieksti, saldie pipari, persiki, pētersīļi, tomāti, bietes, jāņogas, sojas pupas, sparģeļi, ķirbji, fenhelis, pupas, vīģes, lazdu rieksti, lēcas, mežrožu augļi, āboli un citi produkti.

Lai dzelzs no šiem produktiem efektīvāk uzsūktos, tai nepieciešama C vitamīna klātbūtne, tāpēc augu pārtikas produkti būtu jālieto uzturā kopā ar pārtikas produktiem, kas bagāti ar C vitamīnu (piemēram, ar citronu, pētersīļiem un ar C vitamīnu bagātiem dārzeņiem). Īpaši noderīgi pievienot ēdienam pētersīļus un dilles (bagāti ar C vitamīnu, dzelzi un hlorofilu). Mežrozīšu tēja ir lielisks veids, kā papildināt ķermeņa dzelzs un C vitamīnu krājumus, kā arī ir labs saaukstēšanās profilakses līdzeklis. Izstrādājumi no kviešu miltiem (klijas) ietver visu minerālo elementu paleti. Kafija un stipra tēja nomāc dzelzs uzsūkšanos.

Saskaņā ar teoriju, ka vismaz 85% visu slimību cēlonis meklējams psiholoģiskos iemeslos, anēmija pamazām attīstās cilvēkiem, kuri zaudējuši dzīvesprieku, ir pesimistiski noskaņoti un par sevi nepārliecināti.

5. mīts: Vitamīns B12 atrodams tikai dzīvnieku izcelsmes produktos

Realitāte: Vitamīns B12 atrodams ne tikai gaļā, zivīs, piena produktos un olās, bet arī jūraszālēs, spirulīnā un hlorellā. B12 vitamīns tiek sintezēts veselīga cilvēka zarnu traktā!
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.