Vai tofu ir drošs visiem? 0

Foto: PN/ SCANPIX/ LETA

Tofu vispārīgi tiek uzskatīts par drošu lielākajai daļai cilvēku, izņemot gadījumus, kad ir alerģija pret soju – šādos gadījumos no tofu lietošanas būtu jāizvairās. Sojas pupām var būt goitrogēna iedarbība, kas nozīmē, ka tās var ietekmēt vairogdziedzera darbību. Tomēr praksē šī ietekme var būt niecīga. Ja jums ir vairogdziedzera problēmas, iespējams, vēlēsieties samazināt sojas produktu lietošanu.

Tofu un citi sojas produkti satur oksalātus; cilvēki ar kalcija oksalāta nierakmeņu vēsturi var vēlēties izvairīties no pārmērīgas sojas produktu lietošanas. Tomēr pētījumi liecina, ka sojas produkti, kas satur noteiktu oksalātu daudzumu un mērenu daudzumu fitātu, var pat būt izdevīgi cilvēkiem ar nierakmeņiem.

Soja satur arī antinutrientus, tostarp tripsīna inhibitorus un fitātus – tie var traucēt dažādu uzturvielu uzsūkšanos organismā. Mērcēšana vai fermentēšana pirms gatavošanas var samazināt šo vielu ietekmi, tāpēc tradicionāli fermentēti sojas produkti, piemēram, tempeh un miso, var būt ar augstāku uzturvērtību.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.