Foto – Shutterstock

* Ne tikai gripas sezonā, bet augu gadu ir svarīgi vairākas reizes dienā mazgāt rokas, jo, piemēram, cilvēks, kurš nošķaudījies vai ieklepojis savā plaukstā, ar šo pašu plaukstu var pieskarties durvju rokturim, preču ratiņiem veikalā, lifta pogai, gaismas slēdzim, rokturim sabiedriskajā transportā utt., tādējādi ne tikai gripas, bet arī dažādus citus vīrusus nododot tālāk citiem. Ar nemazgātām rokām nevajag aizskart seju, īpaši mutes un deguna zonu. Šīs higiēnas prasības ir ļoti svarīgi atgādināt bērniem. 0


* Varbūt, lai pasargātu sevi no gripas, ir vērts ņemt vērā Āzijas valstu, īpaši Ķīnas, iedzīvotāju piemēru un valkāt sejas maskas? Māris Liepiņš teic, ka šīs maskas var palīdzēt neinficēties ar gripu, bet tikai tad, ja tās nēsā pareizi: proti, maina divas līdz trīs reizes dienā. Maska ir jāliek ne tikai uz mutes, bet arī uz deguna, stingri jāievēro tās derīguma termiņš, kā arī pareizi jānoņem, citādi gaidītais efekts netiks nodrošināts.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Lasīt citas ziņas

* Infektologs atgādina, ka efektīvs līdzeklis, kas pasargā no saslimšanas ar gripu, ir vakcinēšanās. Ārsts kategoriski noliedz to, ka kāda no vakcīnām varētu radīt smagus veselības traucējumus. Pēc gripas vakcīnas saņemšanas daļai pacientu vienīgi var būt nelielas sāpes vietā, kur iešļircināta pote, reizēm var nedaudz paaugstināties temperatūra.

* Pasaules veselības organizācija (PVO) katru gadu izstrādā rekomendācijas par to, kāda tipa gripas vīrusa izplatība aukstajā sezonā ir sagaidāma un, pamatojoties uz tām, tiek izstrādāta piemērota vakcīna. Taču gadās, ka PVO prognozes nepiepildās un izplatīties sāk pavisam cita tipa gripas vīruss, līdz ar to vakcīna no saslimšanas nepasargā. Tā bija, piemēram, 2009. gadā, kad pēkšņi sākās plaša tā dēvētās cūkas gripas izplatība.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Reizēm ļaudis sapotējas pret gripu, bet saslimst, piemēram, ar rinovīrusu, adenovīrusu vai citu vīrusu, pret kuru gripas vakcīna nevar palīdzēt. Bet, domādami, ka inficējušies ar gripu, šie ļaudis pie saslimšanas vaino gripas vakcīnu, stāsta ārsts. Lai noteiktu, ar kādu vīrusu slimnieks inficējies, katrā gadījumā būtu jāveic laboratoriskas analīzes.

* Ja PVO ir izdevies precīzi prognozēt, kurš gripas tips pasaulē cirkulēs, vakcīna no saslimšanas ar šo ļauno infekciju pasargā par simt procentiem, uzsver Māris Liepiņš.

* Tuvojoties gripas sezonai, ir vērts atcerēties arī par tautas medicīnas līdzekļiem – ķiplokiem, medu, cidonijām u. c. Lai gan ķiploki satur bioloģiski aktīvas vielas, kas aizkavē gripas vīrusa vairošanos, tomēr pat liela ķiploka deva no saslimšanas ar gripu pilnībā nepasargās, uzsver ārsts.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.