Foto – Shutterstock

Elpošanas traucējumi 0


Miega slimību centrs pamatā nodarbojas ar elpošanas traucējumu diagnostiku.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 10
Ko Ķīna dara ar zinātnieku, kurš patvaļīgi pasaulei atklāja Covid-19 izplatību? 60
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Lasīt citas ziņas

“Obstruktīvā miega apnoja ir viens no biežāk sastopamajiem pārmērīgas miegainības iemesliem. Klīniski nozīmīgi elpošanas traucējumi naktī novērojami 2–4% populācijas jeb četriem cilvēkiem no 100,” statistiku iezīmē speciālists.

“Miega apnoju izraisa deguna, mutes dobuma elpceļu sašaurinājums. Dienā cilvēks var elpot normāli, bet naktī apguļoties un atslābstot elpceļi kļūst sevišķi šauri. Līdz ar to paātrinās gaisa plūsma, samazinās skābekļa daudzums asinīs, sākas krākšana, elpceļi uz brīdi aizkrīt ciet. Kad ar skaļu krācienu atsāk elpot, tā ir mikropamošanās epizode, kas izjauc miega kvalitāti. Tas ir tāpat, kā nakts laikā kāds ik pēc pāris minūtēm iebakstītu sānos. Pacienti pamošanās epizodes parasti neatceras, tāpēc nemaz nenojauš, ka viņiem ir miega apnoja.”

Kad jāmeklē palīdzība

CITI ŠOBRĪD LASA

“Mūsdienu sabiedrība guļ nepietiekami, un pacienti nereti jau pieraduši pie miegainības. Tomēr diennakts laikā miega stundas jānodrošina – to prasa mūsu fizioloģija. Vispareizāk to darīt naktī bez apkārtējiem traucējumiem.

Ja guļam septiņas stundas, miegs ir nepārtraukts, nav novērojami traucējumi, bet miegainība saglabājas, tas ir viens no iemesliem, lai apmeklētu miega speciālistu,” rekomendē Jānis Labucis.

Tests: kāds ir tavs miegs?

Katram vajadzētu sev uzdot trīs jautājumus, lai pārliecinātos par obstruktīvās miega apnojas neesamību.
1. Vai skaļi krācu un traucēju apkārtējiem gulēt?
2. Vai blakusgulētājs novēro, ka man nakts laikā apstājas elpa (5–10 sekundes)?
3. Vai dienas laikā esmu miegains, gribas iesnausties?

“Miega apnojas pacientiem no rīta var sāpēt galva, viņi ir viegli aizkaitināmi, neizgulējušies. Ilgstoši neizguļoties, var mainīties personība – cilvēks grib atpūsties un justies netraucēts,” stāsta speciālists.

Miega slimību centra mājaslapā www.miegacentrs.lv iespējams veikt miega apnojas bezmaksas testu. Atbildot uz vienkāršiem jautājumiem, telefonā saņem ziņu par tās risku.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.