
Bez taukiem, ogļhidrātiem un ar ļoti maz kalorijām. Kas ir populārais brīnumdzēriens kombuča? 0
Kombuča (jeb kombučas tēja) pēdējos gados kļuvusi par ļoti populāru dzērienu. Dažādu zīmolu kombučas pudeles aizpilda aukstuma vitrīnas daudzos pārtikas veikalos.
Lai gan tā var šķist kā jaunākais modes kliedziens, kombučai ir sena vēsture. Dzēriens radās Ķīnā jau 220. gadā p.m.ē., vēlāk izplatoties uz Vāciju, Krieviju un tālāk pa visu pasauli.
Kombuču iegūst, pievienojot saldinātai melnajai vai zaļajai tējai baktēriju un rauga koloniju un ļaujot tai fermentēties istabas temperatūrā. Rezultāts ir probiotisks, viegli skābs un nedaudz dzirkstošs dzēriens.
Cilvēki dzer kombučas tēju iespējamo ieguvumu dēļ veselībai — tā varētu palīdzēt gremošanai, samazināt iekaisumu un pat mazināt vēža risku. Tomēr nepieciešami papildu pētījumi, lai zinātniski pamatotu šos ieguvumus.
Uzturvērtība (vienā 240 ml tasē kombučas):
Kalorijas: 40
Olbaltumvielas: 0 g
Tauki: 0 g
Ogļhidrāti: 10 g
Šķiedrvielas: 0 g
Cukurs: 10 g
Kombuča satur vairākus B grupas vitamīnus, tostarp:
-tiamīnu
-riboflavīnu
-niacīnu
-B6.
Tiamīns palīdz šūnu funkcijām un enerģijas ieguvei no pārtikas, riboflavīns veicina šūnu augšanu un attīstību.
Kombuča dabīgi nesatur B12 vitamīnu, bet dažādi ražotāji to mēdz pievienot. B12 ir svarīgs nervu un asins šūnu veselībai, kā arī palīdz novērst megaloblastisko anēmiju — reti sastopamu asins slimību.
Tāpat kombuča dabīgi nesatur C vitamīnu, lai gan arī tas reizēm tiek pievienots kopā ar citiem antioksidantiem.
Iespējamie veselības ieguvumi no kombučas:
Uzlabota gremošanas veselība
Fermentācijas procesā rodas dažādas baktērijas, tostarp pienskābes baktērijas ar probiotiskām īpašībām, kas var palīdzēt uzlabot gremošanu un novērst kuņģa-zarnu trakta traucējumus.
Samazināta aknu toksicitāte
Pētījumos ar žurkām pierādīts, ka regulāra kombučas lietošana samazina toksīnu līmeni aknās. Nepieciešami vēl pētījumi ar cilvēkiem, lai apstiprinātu līdzīgus ieguvumus.
Antimikrobiālās īpašības
Kombučas fermentācijas laikā veidojas etiķskābe, kas spēj iznīcināt vairākas kaitīgas baktērijas. Kombuča, kas gatavota no zaļās vai melnās tējas, var būt īpaši efektīva pret Candida rauga sēnītēm.
Cukura diabēta 2. tipa riska mazināšana
Zaļās tējas kombuča var palīdzēt samazināt cukura līmeni asinīs. Pētījumi ar žurkām liecina, ka kombuča palēnina ogļhidrātu šķelšanos un uzlabo aknu un nieru darbību. Cilvēku pētījumi vēl jāveic.
Vēža riska samazināšana
Laboratorijas apstākļos veikti pētījumi liecina, ka kombuča var kavēt vēža šūnu augšanu un izplatīšanos. Lai apstiprinātu pretvēža iedarbību, nepieciešami padziļināti klīniskie pētījumi.
Svara samazināšanas veicināšana
Cilvēki, kas dzer zaļo tēju, sadedzina vairāk kaloriju. Kombuča, kas pagatavota no zaļās tējas, varētu dot līdzīgus rezultātus.
Iespējamie riski, lietojot kombuču:
Grūtniecības laikā
Kombuča satur dzīvas baktērijas, kas var būt kaitīgas grūtniecības laikā. Tā ir nepasterizēta un var saturēt alkoholu. Grūtniecības vai zīdīšanas laikā ieteicams konsultēties ar ārstu pirms lietošanas.
Pārmērīga fermentācija vai piesārņojums
Mājas apstākļos ražota kombuča var būt pakļauta pārmērīgai fermentācijai vai baktēriju piesārņojumam, jo mājas vide nav sterila.
Cukura saturs un diabēts
Daudzi veikalā nopērkamie kombučas dzērieni satur daudz pievienotā cukura, kas padara tos garšīgākus. Cukurs var būt bīstams cilvēkiem ar cukura diabētu un veicina aptaukošanos, taukainas aknas un sirds slimības.
Zobu veselība
Kombuča ir skābs dzēriens, kas var vājināt zobu emalju un veicināt zobu krāsas maiņu.
Kopumā kombuča var būt labs papildinājums sabalansētam uzturam, pateicoties probiotikām un antioksidantiem. Taču to jālieto pārdomāti, ņemot vērā iespējamās blakusparādības un veselības stāvokli.
Raksts sagatavots pēc ārzemju medija informācijas.