Sastiepumi, lūzumi 0

“Pēdas locītavas traumas ir vienas no visbiežāk sastopamajām,” stāsta Inese Breide. “Pēdas locītava veidota no lielā un mazā lielakaula, starp kuriem atrodas veltņakauls. Traumas brīdī notiek rotācijas kustība, un veltņakauls līdzīgi kā svira spiež vaļā lielo un mazo lielakaulu. Pirmās tiek traumētas saites, jo tās ir mīkstākas. Vieglu traumu gadījumos tās tiek sastieptas, nopietnākās situācijās – plīst. Ja iedarbojas lielāks spēks, tiek savainoti kauli – veidojas potīšu lūzumi. Tāpēc svarīga ir profilakse – jo stiprākas ir saites, jo mazāks traumu risks.”

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Visbiežāk apakšstilba traumas gūst uz slidena ceļa vai atkusnī, kad zem ūdens ir ledus. Traumas var gūt fizisko aktivitāšu laikā, īpaši tādos sporta veidos, kur slodze ir uz kājām: futbolā, basketbolā, volejbolā. Gan saišu bojājuma, gan lūzuma gadījumā simptomi ir līdzīgi: vispirms sākas asas, spēcīgas sāpes, pastiprinās tūska, var būt  asinsizplūdums un iztilpums ārējās potītes rajonā. Cilvēks, liekot kāju pie zemes vai cenšoties iet, jūt neciešamas sāpes, turklāt paskatoties var ievērot, ka pēda atrodas neierastā leņķī. Tad nekavējoties jāvēršas pēc palīdzības
traumpunktā.

Aukstumā un mierā.
Rīcība traumas gadījumā

CITI ŠOBRĪD LASA

 Jebkuru pēdas un potītes traumu gadījumā, īpaši, ja jūtamas spēcīgas sāpes, ieteicams vērsties pie ārsta un veikt rentgenoloģisko izmeklējumu, lai noteiktu, cik nopietna ir vaina un kāda ārstēšana nepieciešama.

 Ja stipri sāp, nevajadzētu staigāt, jo, noslogojot traumēto vietu, tikai padziļināsim problēmu.

 Pirmais būtu ievērot atslodzi, jo, uzberžot tulznu, neviens taču nevēlēsies staigāt šajos pašos neērtajos apavos. Nav iespējams izārstēt traumu bez miera režīma.

 Kāju noteikti vajadzētu turēt paceltu uz augšu, lai mazinātos tūska.

 Uz 10–15 minūtēm ieteicams pietūkušajai vietai pielikt aukstuma kompresi. Nekādā gadījumā tam nevajadzētu būt tīram ledum, lai negūtu apsaldējumu. Vislabāk ledu ietīt dvielī. Kompresi ieteicams likt ik pēc 3–4 stundām. Aukstuma ietekmē sašaurinās asinsvadi, līdz ar to samazinās asinsizplūdums, tūska. Pacientam ir labāka pašsajūta, mazākas sāpes.

 Diemžēl nav maģisku tablešu, ko varētu iedzert un uzreiz izārstēt traumas sekas, – tikai laiks un miers nodrošinās dzīšanu. Ja miera režīms netiks ievērots, saites var saaugt pagarinājumā, kas savukārt izraisa hronisku nestabilitāti pēdas locītavā, kad pie jebkuras mazākās traumas gaidāmi sastiepumi.

 Parasti pēc traumas ārsts iesaka pacientam apmēram 7 dienas ilgu miera periodu un tad atkārtotu kontroli pie traumatologa ortopēda, kurš, apskatot kāju, var nozīmēt tālāku ārstēšanu. Protams, svarīgs rādītājs ir pašsajūta.

Reklāma
Reklāma

Ja sāpes nepāriet, tas liecina, ka ārstēšana jāturpina.

 Pēc dažādām traumām var lietot pēdas locītavai domātos fiksatorus vai elastīgo saiti (nenosaitējot pārāk cieši).

 Traumu gadījumos labi noder teipi – gaisa un ūdens caurlaidīgs, tajā pašā laikā ūdensizturīgs ārstnieciskais plāksteris, kuru vispareizāk uzliks speciālists. Sākumā noderīgi būs limfodrenāžas teipi, kas noņems tūsku un asinsizplūdumu. Noteikti sākumā netiek rekomendēti stabilizējošie teipi, jo tie var traucēt asinsapgādi un tādējādi līdzināties žņaugam. Pie tiem var pāriet, kad tūska pakāpeniski mazinās, tad tie palīdzēs traumētajām saitēm
sadzīt un nodrošinās to stabilitāti.

 Ja nepieciešams, var lietot pretsāpju zāles, kā arī dažādas atvēsinošas ziedes, kas arī noņem tūsku, asinsizplūdumu, sāpes. Pirms to izmantošanas gan vajadzētu pārliecināties, vai nav lūzuma.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.