
Kā samazināt cukura patēriņu un uzlabot veselību 0
Lai mazinātu cukura patēriņu un tā radītās sekas, uztura speciālisti piedāvā praktiskus ieteikumus:
– Sabalansēts uzturs: uzturā vajadzētu iekļaut vairāk veselīgu tauku (piemēram, avokado, riekstus, olīveļļu), olbaltumvielu (olas, liesu gaļu, pākšaugus) un šķiedrvielu (dārzeņus, pilngraudu produktus). Šie produkti stabilizē cukura līmeni asinīs, nodrošina ilgstošu sāta sajūtu un mazina tieksmi pēc saldumiem.
– Samazini sāls patēriņu: Sāļš ēdiens bieži izraisa vēlmi pēc saldumiem, tāpēc ir vērts samazināt sāls lietošanu, piemēram, gatavojot ēdienu mājās ar svaigām garšvielām.
– Pārtikas dienasgrāmata: Pierakstot, ko ēd, var identificēt slēptos cukura avotus, piemēram, saldinātos jogurtus vai mērces. Tas palīdz apzināties patēriņa apjomu un pielāgot uzturu.
– Dzer vairāk ūdens: Palielināts ūdens patēriņš palīdz mazināt dehidratāciju, ko izraisa cukura pārpalikums, un atbalsta organisma līdzsvaru. Ieteicams izdzert vismaz 1,5–2 litrus ūdens dienā.
– Pakāpeniska atteikšanās: Pēkšņa cukura izslēgšana no uztura var būt grūta, tāpēc iesaka pakāpeniski samazināt saldināto produktu patēriņu, aizstājot tos ar dabīgiem saldinātājiem, piemēram, medu vai augļiem mazos daudzumos.