Foto-LETA/AFP

Palīdzēt cietušajam 0

Ja ziemā redzam kādu zemē uz ielas, ilgi sēžam autobusa pieturā vai kāpņu telpā un ir, piemēram, aukstums, vējš, mitrs apģērbs, alkohola reibums vai gūta trauma, radušās citas veselības problēmas, noteikti jāpavaicā, kas noticis. Ja cilvēks ir izteiktā alkohola reibumā, jāzvana 110, taču, ja cietušais neatbild un nereaģē, – 113.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
TV24
“Ja Putins “atstieptu kātus”, ko tas mainītu?” Slaidiņš atbild tieši un bez aplinkiem
Uz gājēju pārejas gandrīz uzbrauc Valsts prezidentam 80
Lasīt citas ziņas

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta galvenais speciālists pirmās palīdzības jautājumos Haralds Lučkovskis mudina necensties meklēt atdzišanas pazīmes. – Daudzi domā: ja cilvēks dreb, viņš ir nosalis, kaut gan patiesībā vēl nav atdzisis. Raksturīga atdzišanas pazīme ir ķermeņa stingums, bet var būt arī tāda situācija, ka šķiet – cilvēks gājis bojā, taču patiesībā ir glābjams.

Ja cietušais ir pie samaņas, gaidot mediķu ierašanos, jācenšas aukstuma upuri nogādāt siltākā vietā. Ja nav pieejama telpa, nosalušais jānogādā vismaz aizvējā un jāsasedz ar folijas segu no pirmās palīdzības aptieciņas, kam jābūt ikvienā automašīnā un iestādē. Tā neļaus vēl vairāk atdzist, un, ja vien būs pietiekama gaisa temperatūra, ķermenis sasils pats. Var izmantot arī siltu segu. Kamēr ierodas ātrās palīdzības brigāde, jāpaliek kopā ar cietušo un, ja iespējams, jāpiedāvā viņam silts (nevis karsts!) cukurots dzēriens. Ja cietušais ir bezsamaņā, jārīkojas pēc atdzīvināšanas pasākumu principiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Visbiežāk apsalst seja, deguns un ausis. Valkājot šaurus apavus un cimdus, aukstumā cieš roku un kāju pirksti, jo tiek kavēta asinscirkulācija un netiek nodrošināts termoizolējošais slānis, kas pasargā no atdzišanas. Apsaldētajā vietā āda kļūst balta, taču citas pazīmes pirmās palīdzības speciālists aicina nemeklēt, jo cilvēks bez atbilstīgām zināšanām tās ne vienmēr pratīs izvērtēt. Haralds Lučkovskis uzsver, ka apsaldētās vietas nedrīkst berzēt ar sniegu vai cimdu, jo āda tiks bojāta vēl vairāk. Nav ieteicams arī iet karstā vannā vai sala skartās ķermeņa daļas sildīt pie atklātas liesmas vai cita siltuma avota.

Ja nav skaidrs, kā rīkoties, vajag sazināties ar savu ģimenes ārstu vai vērsties tuvākajā ārstniecības iestādē. Mediķu padomu var saņemt, zvanot uz ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 – brīvdienās un svētku dienās visu diennakti, bet darbdienās no plkst. 17 līdz plkst. 8. Elektroniskai saziņai ar ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa mediķiem var rakstīt: [email protected] vai izmantot Skype (lietotājvārds medkonsultācija).
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.