Foto – Shutterstock

Kamēr nav par vēlu 0


Vispirms mijklibošanas iemeslu var noteikt ģimenes ārsts, pataustot pulsu pie potītes. Ja tas nav sataustāms, vajadzētu noteikt potītes brahiālo indeksu vai uzreiz doties pie asinsvadu ķirurga, kurš lems par tālāko izmeklēšanu un ārstēšanu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 46
Lasīt citas ziņas

Ja vīrietis bez apstājas spēj mērot mazāk nekā simt metru, turklāt guļot kāja sāpju dēļ jātur pāri gultas malai, lai uzlabotos asinsrite, jāveic radioloģisks izmeklējums angiogrāfija. Pēc tās ārsts izvērtēs, vai pacientam vajadzīga operācija vai jālieto zāles, kas paplašina asinsvadus un uzlabo asinsriti, ko parasti dara 2–3 mēnešu kursa veidā. Papildus jālieto medikamenti trombu veidošanās profilaksei.

Tomēr pats galvenais ir atmest smēķēšanu, jo pat vislabākā ārstēšana nespēj novērst veselībai kaitīgā ieraduma iespaidu.

Asinsvadu remonts

CITI ŠOBRĪD LASA

Artērijas atkarībā no asinsvada bojājuma vietas labo trejādi, piemēram, no tās ķirurģiski izņem aterosklerotisko plātnīti un trombus, kas nosprostojuši asinsvadu. Citkārt priekšroku dod manipulācijai, kad bojāto asinsvada vietu paplašina ar speciālu balonu un ievieto tajā stentu – īpašu metāla spirāli. Šai metodei ir labs rezultāts, labojot iegurņa un ciskas artērijas, sevišķi, ja slēgums ir īsā posmā.

Otrs veids, kā kājā atjaunot asinsriti, ir šuntēšana, izveidojot jaunu asinsvadu. Šim nolūkam vislabāk izmantot savu vēnu, jo tad pastāv mazāks infekcijas un citu komplikāciju risks. Pētījumi liecina, ka vēnai, salīdzinot ar protēzi, dodama priekšroka, ja artērija bojāta ceļa locītavas līmenī. Savukārt iegurņa artērijām izmanto tikai sintētisku materiālu vai arī aterosklerotiskās plātnītes izņem ķirurģiski.

Ar čūlām uzmanīgi!

Ja spiediens pēdā ir zem kritiskā rādītāja, var veidoties čūla, tāpēc noteikti jāvēršas pie asinsvadu ķirurga. Laikus veicot operāciju un atjaunojot kājā asinsriti, tā sadzīs.

Kājas vajag saudzēt, it īpaši cukura diabēta slimniekiem, kuriem ir jušanas traucējumi. Ja ir slikta asinsrite un kāju gadās ievainot, pievienojoties infekcijai, var attīstīties gangrēna, kad audi atmirst un kļūst melni. Dažkārt ar vienu tādu pirkstu var dzīvot diezgan ilgi, taču, nekrozei izplatoties pēdā, to ne vienmēr izdodas saglabāt.

Ja izveidojusies mitrā gangrēna un plašs audu defekts, jācenšas mazināt sāpes un pārvērst to sausā formā. Ja nieru veselība ļauj, veic angiogrāfiju, lai pārliecinātos, vai var atjaunot asinsriti un amputēt kāju iespējami mazākā apjomā, saglabājot ceļa locītavu.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.