Ilūzija par to, ka mūsdienīgais vienmēr ir labāks 0

Mūsdienās ir populārs skatījums, ka “mūsdienīga”, t.i., rietumnieku parauga dzemdībpalīdzības prakse saglabā dzīvību mātei un bērnam un ir neatņemama sabiedrības attīstības daļa. Situācija šodien attīstītajās valstīs apstiprina domu, ka vienīgais iemesls, kādēļ dzemdības ar vecmātēm bez medicīnas vēl ir iespējamas,  ir tas, ka šur tur nav pieejamas medicīniskās tehnoloģijas.
Tomēr mēs nesaprotam, ar ko riskējam, neņemot vērā organisma bioloģiju (dabiskas reakcijas). Piemēram, ja cilvēks pārtrauks izmantot savu ķermeni (nekustēsies), viņš galu galā saslims. Mūsdienās ir moderni braukt ar automašīnu vai vismaz ar sabiedrisko transportu, tādēļ cilvēki ļoti maz staigā un vēl mazāk skrien. Tomēr zinātniski pierādīts, ka mums vajadzīga tieši šāda fiziskā slodze, citādi attīstīsies sirds asinsvadu problēmas. Tāpēc pamazām cilvēki arvien vairāk pievēršas pastaigām un skriešanai.
Jebkura cilvēka dzīves pārmaiņa var potenciāli izrādīties ar pozitīvām vai nelāgām sekām. Pozitīvas sekas attīstībā gūst pārsvaru līdz tam, kad nonāk līdz tādam dzīves līmenim, kur sociālie un ekonomiskie ieguvumi kļūst pieejami ikvienam. Tad sāk parādīties slēptie negatīvie rezultāti vienai vai otrai darbībai. Tagad mums ir vairāk nekā pietiekami daudz faktu, kas apliecina, ka sabiedrības sociālā un ekonomiskā attīstība, grūtnieču gatavošana dzemdībām un bērna aprūpei, protams, mazina jaundzimušā nāves risku. Bet šī pati attīstība, no otras puses, paaugstina zīdaiņu pēkšņās nāves risku ar to, ka ienes sabiedrībā “mūsdienīgu” uzvedības modeli.
Piemēram, vecāku smēķēšana un bērna poza miega laikā ir faktori, kas palielina pēkšņās nāves risku. Tādējādi augsti attīstās valstīs zīdaiņu pēkšņās nāves sindroms daudz retāk piemeklē mazāk attīstītos lauku rajonos nekā lielās pilsētās, kur cilvēkiem ir mūsdienīgāks dzīvesveids. Arī Honkongā zīdaiņu pēkšņās nāves sindroms mazāk izplatīts vecmodīgās ģimenēs, kas pieturas pie senām ķīniešu tradīcijām. Tā mēs redzam progresa negatīvās sekas.
Reklāma
Reklāma
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 11
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Kadirovam daudz nav atlicis – viņš mirst. Čečenijas līdera nāve var ievilkt Putinu jaunā karā 144
Lasīt citas ziņas

Pakāpeniski kļūst redzamāka sabiedrības attīstības otra puse, kas negatīvi ietekmē mātes mirstību. Ginekoloģiskās iejaukšanās, tādas kā ķeizargrieziena operācija, dažkārt glābj dzīvību, bet dažkārt – pazudina to. Rezultātā šajās operācijās (pat ja tās nav ārkārtas, ir neplānots ķeizargrieziens), sievietes mirst 2,84 (gandrīz 3) reizes biežāk nekā parastās vaginālās dzemdībās. Salīdzinājumā ar trīsdesmitajiem gadiem, mātes mirstības rādītāji ASV 1980. gadā kļuva ievērojami zemāki. Pēc tam astoņdesmitajos tie atkal sāka augt, saskaņā ar Amerikāņu kontroles centra statistiku par saslimstību, tas izauga līdz 7,2 1987. gadā un līdz 10,0 – 1990. gadā. Tajā pašā laikā citās attīstītajās valstīs šie rādītāji samazinās, ASV deviņdesmitajos gados mātes mirstība lēni, bet aug. Pašreiz, saskaņā ar Pasaules Veselības datiem, šis līmenis ir augstāks kā 20 citās attīstītajās valstīs..

Ginekoloģijā bieži apgalvo, ka augsto medicīnisko tehnoloģiju izmantošana dzemdībpalīdzībā un jaundzimušā aprūpē attīstītajās valstīs ir patiess progress. Tomēr zinātnei ir dati, kas ļauj apgalvot, ka reizēm augsto tehnoloģiju izmantošana drīzāk iet pret progresu. Pēdējos 20 gados augsti attīstītām valstīm tā arī nav izdevies panākt kaut cik nozīmīgu neiznēsātu bērnu vai bērnu, kas cieš no bērnu cerebrālās paralīzes, rādītāju samazināšanos.

CITI ŠOBRĪD LASA

Augsti attīstītās valstīs visi mēģinājumi parādīt saikni starp perinatālās mirstības pazemināšanos un plašu ginekoloģisku iejaukšanos cietuši fiasko. Nacionālā Veselības Statistikas centra ASV pētijumā teikts: “Sakarība starp perinatālās mirstības samazināšanos saistībā ar  ķeizargrieziena operācijām un operatīvās iejaukšanās vaginālās dzemdībās nav apstiprinājusies daudzās valstīs”. Zinātniskās literatūras apskats par šo tēmu, ko veikusi Oksfordas nacionālās perinatālās epidemioloģijas nodaļa, pierāda: “Vairākos pētījumos nevarēja atrast jelkādu saikni starp perinatālās mirstības rādītājiem pret to daudzumu dzemdībām, kurās izmantota operatīvā iejaukšanās.”

Tas var liecināt par to, ka šobrīd dzemdībpalīdzība savā attīstībā nonākusi posmā, kur pozitīvie ieguvumi no tehnoloģijas ieguvuši maksimumu, bet negatīvie sāk sevi parādīt. Tas palīdz izskaidrot, kāpēc medicīniskais tehnoloģiskais progress nevar novest pie veselības uzlabošanas līdz tam, kamēr tie nebūs harmonijā ar dabiskiem bioloģiskiem procesiem organismā un kamēr tie netiks būvēti uz veselības palīdzības principiem ar humāniem principiem.

Piemērs. Ja ķeizargrieziena operācijas sāktu veikt tad, kad parādījušās dzemdību kontrakcijas, tad atsevišķos gadījumos tas veicinātu dabisku dzemdību procesa veidošanos. Taču gaidīt kontrakciju sākumu ārstiem nozīmētu zaudēt iespēju ieplānot operāciju ērtā grafikā. Tomēr, kā tas parasti šodien notiek, ārsti cenšas apsteigt dabisko procesu, sākot operāciju, iekams kontrakcijas sākušās, tādējādi riskējot, ka var iestāties akūts respiratorais distress un priekšlaicīgas dzemdības (grūtniecības laiks un bērna attīstība var būt neprecīzi noteikts -Tulk.), bet tie ir divi faktori, kam ir nāves risks bērnam. Un tā mēs ignorējam organisma bioloģiju..

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.