Foto. pexels.com/makafood

Kas ir Omega-3? 0

Omega-3 taukskābes ir polinepiesātināto taukskābju (PNTS) veids, kas pazīstamas arī kā “labie tauki”. Atkarībā no veida Omega-3 taukskābes svarīgas daudziem veselības aspektiem, tostarp smadzeņu darbībai, vairogdziedzera un aknu veselībai, garastāvoklim, pretiekaisuma un hormonu līdzsvaram.

Ņemot vērā Omega-3 taukskābju nozīmi, nav pārsteigums, ka lasis tiek augstu vērtēts par tā Omega-3 saturu. Tomēr daudzi varētu būt pārsteigti, uzzinot, ka ir pārtikas produkti, kas satur vēl vairāk Omega-3 nekā lasis, padarot šīs svarīgās uzturvielas avotu dažādošanu vienkāršu un garšīgu.

Pirms izpētīt pārtikas produktus, kuros ir vairāk Omega-3 taukskābju nekā lasī, ir svarīgi izprast dažādos Omega-3 veidus.

Ir trīs galvenie veidi: alfa-linolēnskābe (ALA), kas iegūta no augu izcelsmes pārtikas produktiem, piemēram, čia sēklām, linsēklām un valriekstiem, kā arī eikozapentaēnskābe (EPA) un dokozaheksaēnskābe (DHA), kas sastopamas zivīs, piemēram, lasī un skumbrijā.

Organisms EPA un DHA izmanto tiešāk. Turklāt organisms spēj pārveidot ALA par EPA un DHA, taču šis process nav īpaši efektīvs, raksta medijs. Par laimi, ALA pārvēršanu un uzsūkšanos var veicināt ar šādām metodēm: kombinējiet ALA avotus ar pretiekaisuma garšvielām (piemēram, kurkumu).

Ēdiet pārtikas produktus, kas bagāti ar cinku un B6 vitamīnu, piemēram, ķirbju sēklas, turku zirņus un spinātus, lai palīdzētu enzīmiem, kas pārvērš ALA par EPA un DHA. Ēdiet ALA avotus kopā ar veselīgiem taukiem, piemēram, olīveļļu vai avokado, lai uzlabotu uzsūkšanos.

Ierobežojiet pārstrādātas eļļas izmatošanu, kas bagāta ar omega-6 taukskābēm, piemēram, sojas pupiņu vai kukurūzas eļļu, lietošanu, jo tās konkurē par tiem pašiem enzīmiem.

Reklāma
Reklāma
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.