Foto – Marta Purmale

Kāpēc jāēd, ja negaršo? 0


Teju visas ārstēšanas metodes, ko Ilona rekomendē saviem pacientiem, viņa pati ir izbaudījusi uz savas ādas. “Joprojām ievēroju ājurvēdas uzturu, jo tas ļauj man justies labi. Gadās situācijas, kad noeju no ceļa, piemēram, viesībās vai izbraukumos, bet pēc tam zinu, kāpēc jūtos slikti. Organisms ļoti ātri reaģē un pavēsta, ka apēsts kaut kas nepiemērots.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
Viedoklis
Armands Puče: Krievs pāri visam! Tā ir sabiedriskā medija šovinistu maskētā rūpe par tā saukto vārda brīvību
Lasīt citas ziņas

Rodu atbildes savām sajūtām. Kāpēc bērnībā stāstīja, ka jāēd kāds produkts, kaut gan man tas negaršoja?” prāto sieviete. “Ir labs un tāpēc jāēd! Beidzot sapratu, kāpēc jūtos slikti pēc konkrētu produktu, piemēram, tomātu, apēšanas.”

Katram savs

Ājurvēdā izšķir trīs cilvēka konstitucionālos pamattipus jeb došas – vata, pita, kapha. Savstarpēji kombinējoties, tie veido 10 apakštipus.
Katrai kombinācijai ir ieteicamie uztura produkti. Ājurvēdā nepievērš tik lielu ievērību produkta ķīmiskajam sastāvam un uzturvērtībai, kā tas pieņemts Rietumu medicīnā. Vairāk uzmanības velta tam, kādas ir produktu garšas, smaržas un kādu efektu tie atstāj uz organismu, piemēram, sausina, veicina gļotu veidošanos vai silda. Daudzu produktu īpašības svaigā un termiski apstrādātā veidā atšķiras. Veidojot uztura rekomendācijas, visi šie faktori tiek ņemti vērā. Protams, ir svarīgi, cik bieži un kad cilvēks ēd, cikos iet gulēt un mostas, jo tas ietekmē fizisko un garīgo veselību, stāsta Ilona Ābele-Šrenka.

CITI ŠOBRĪD LASA

Konstitucionālais tips dzīves laikā nemainās. Tiesa, noteiktos dzīves periodos, piemēram, smagu slimību laikā tas var būt grūtāk nosakāms. Turklāt cilvēku vada dienas, gadalaika un mūža bioritmi. Bērnība ir kaphas periods neatkarīgi no konstitūcijas tipa. Aktīvais ir pitas periods, pēc tam seko vata. Līdzīgi ir ar dienas ritmiem: no rīta ir kapha, dienas laikā – pita un vakarā – vata. Ājurvēdā nav jāievēro noteiktas vadlīnijas, un tās nemaz nav iespējams izveidot, stāsta ģimenes ārste. Darbs ar katru pacientu ir individuāls.

Mainās attieksme

Līdz ar pievēršanos ājurvēdai mainījās Ilonas Ābeles-Šrenkas attieksme un prasības pret apkārtējiem. “Ļoti skaidri izkristalizējās, ka nespēju mainīt citus. Varu mainīt tikai pati sevi, savu uztveri. Turklāt katram ir savs skatījums. Turklāt tagad, ņemot vērā otra konstitūciju, es varu aptuveni paredzēt, kā viņš reaģēs noteiktā situācijā. Mēģinu sarunāties ar pacientu viņa valodā.

Mans vīrs bija ļoti izbrīnīts, kā esmu mainījusies psiholoģiskā, emocionālā līmenī. Pati varbūt nemanīju milzīgas pārmaiņas. Esmu es pati, un apkārtējie redz mani tādu, kāda esmu. Tomēr attiecības uzlabojās,” atzīst ārste un piebilst: “Uzturs ļoti iespaido mūsu emocijas.”

Par ājurvēdas uztura rekomendācijām lasi žurnāla 36,6 °C jūnija numurā vai tā elektroniskajā versijā. Meklē arī rakstus par makrobiotikas, svaigēšanas uztura modeļiem un populāro Stokholmas diētu!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.