B hepatīts 0

B hepatīts izplatās ar asiņu starpniecību, seksuāli transmisīvā ceļā (dzimumakta laikā) un vertikālajā transmisijā (vīruss no inficētas grūtnieces caur placentu tiek nodots auglim).

Reklāma
Reklāma

*

Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

Visbiežāk cilvēki inficējas tieši ar asiņu starpniecību:

lietojot kopīgus injicēšanas piederumus – šļirces;

CITI ŠOBRĪD LASA

lietojot kopīgus higiēnas piederumus – zobu sukas un skuvekļus;

lietojot nedezinficētus manikīra, tetovēšanas vai medicīniskos instrumentus;

asinspārliešanas gadījumos (Latvijā donoru asinis tiek pārbaudītas un šādi gadījumi nav iespējami).

*

Slimības sākotnējie simptomi ir tādi paši kā visiem hepatītiem, taču papildus iespējamas locītavu sāpes. Iestājoties dzeltes periodam, pretēji A vīrusam pašsajūta nevis uzlabojas, bet kļūst vēl sliktāka. B hepatīts gandrīz nekad nav vieglā formā, slimība parasti ir vidēji smaga vai smaga.

*

Pacientam atkarībā no klīniskajiem simptomiem nepieciešama dezintoksikācijas terapija, smagākos gadījumos – intensīvā terapija. Līdztekus terapijām jālieto pretvīrusu medikamenti. Reizēm pacienti pilnīgi neizveseļojas un akūtais vīrushepatīts B pāriet hroniskā formā. Šajā gadījumā pacienti var inficēt citus.

*

Slimība var noritēt arī bez simptomiem. Cilvēka organismā gadiem nepamanīts atrodas B vīruss, kas bojā aknu šūnas. Persona neapzināti var inficēt citus. Slimības bezsimptomu forma ir bīstama tāpēc, ka, laikus nepamanīta, var izraisīt aknu cirozi vai vēzi.

*

Lai izvairītos no saslimšanas ar B hepatītu, vienīgais efektīvais veids ir vakcinācija, kas nodrošina aizsardzību visa mūža garumā. Kopš 1997. gada vīrushepatīta B vakcīnu saņem visi jaundzimušie.

Reklāma
Reklāma

*

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka pret B hepatītu obligāti jāvakcinē personas, kuras regulāri, pildot darba pienākumus, nonāk tiešā saskarē ar pacientiem vai cilvēku bioloģiskajiem materiāliem:

ārstniecības, rehabilitācijas un profilakses iestāžu personāls (arī cilvēki, kuri mazgā un sterilizē medicīniskos instrumentus, apkopēji un veļas mazgātavu darbinieki);

medicīnas studenti un medicīnas skolu audzēkņi;

personas, kuras sniedz manikīra un pedikīra pakalpojumus;personas, kas saistītas ar tetovēšanas un ādas caurduršanas procedūrām.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.