Foto: pixabay.com

SVARĪGI! 0

P.Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas nefroloģes, Dr.med. Ievas Ziediņas ieteikumi (lai pilnvērtīgi dzīvotu un nerastos problēmas pēc nieres transplantācijas):

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā 207
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Lasīt citas ziņas

*Medikamenti ir jālieto KATRU DIENU un tieši tā, kā tos nozīmējis ārsts. Lai cik laba būtu saderība starp donora nieri un pacienta organisma šūnām, tās tomēr ir atšķirīga, tāpēc imunitāti veidojošie organisma sargi – T un B limfocīti veidos antivielas, lai pieveikto iebrucēju (svešās šūnas). Medikamenti neļauj aktivizēties limfocītiem.

*Ir jāēd pilnvērtīgi, taču NEDRĪKST PĀRĒSTIES. Jā, daļa medikamentu veicina apetīti, bet aptaukošanās radīs virkni papildu problēmu un neļaus pilnvērtīgi atveseļoties. Ideālo svaru iespējams aprēķināt, savu svaru izdalot ar augumu kvadrātā.

CITI ŠOBRĪD LASA

*REGULĀRAS FIZISKĀS AKTIVITĀTES ir obligātas, lai organisms būtu spēka pilns un arī transplantētais orgāns darbotos kā nākas.

*JĀDZER ŪDENS! Minimums ir 300 ml ūdens uz katriem 10 kg ķermeņa svara. Ja pērc ūdeni veikalā, raugies, lai kalcija (Ca) un magnija (Mg) attiecība būtu 2:1.

*To, vai transplantētais orgāns darbojas, kā nākas, nosaka pēc seruma kreatinīna un aprēķinātā glomerulārās filtrācijas ātruma (nevis ultrasonogrāfijā vai pēc urīna analīzes).

*Arī pēc orgāna transplantācijas JĀVEIC NEPIECIEŠAMĀS VAKCĪNAS! Lai to darītu, pēc operācijas jānogaida 3-6 mēnešus, izņemot gripas poti sezonā – to var veikt jau mēnesi pēc transplantācijas.

Dzīvo baktēriju potes – pret masalām, masaliņām, vējbakām un epidēmisko parotītu gan nedrīkst potēt, tas jāpaveic pirms paredzētās orgāna transplantācijas.

Zini, ka…

Prognozējamais nieres mūžs no miruša donora ir 14, no dzīva donora – 26 gadi!

Par transplantāciju

Pirmā nieres transplantācija Latvijā tika veikta tālajā 1973. gada 15. aprīlī, bet gadu vēlāk tika izveidots Latvijas Transplantācijas centrs. Šo gadu laikā mūsu valstī ir veikta arī viena aknu transplantācija un bijušas vairākas aizkuņģa dziedzera pārstādīšanas operācijas.
Pacientu rinda, kuri gaida savu laimīgo zvanu ar paziņojumu – ir uzradies donors, jāgatavojas operācijai – ir gara. Latvijas Transplantoloģijas centrā ir izveidots tā sauktais gaidīšanas saraksts, kurā iekļauti tie pacienti, kam akūti nepieciešama nieres transplantācijas operācija. Vidēji tie ir ap 100–120 cilvēkiem gadā (40–50 cilvēku saraksts, kuru atjauno ik pēc trīs mēnešiem), un gadā šāda operācija tiek veikta 60–70 pacientiem. Latvijā ir vairāk nekā 600 pacientu, kuri dzīvo, pateicoties nieru aizstājterapijai jeb dialīzei.

Reklāma
Reklāma

Donora vecumam nav īpašas nozīmes. Pasaulē ir reģistrēti pat 90 gadus veci donori, savukārt Latvijā vecākajam orgānu ziedotājam bijuši 75 gadi.

Latvijā joprojām pastāv likums, ka aizgājēja pēdējā griba ir neapstrīdama, un jebkurš cilvēks iedzīvotāju reģistrā var veikt ierakstu, ka viņš pēc savas nāves vēlas vai nevēlas kļūt par orgānu donoru. Šo svarīgo ierakstu iespējams veikt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, aizpildot iesniegumu. Vienkārša procedūra, kas aizņem tikai dažas minūtes laika.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.