Foto – Shutterstock

Manipulāciju stratēģijas un manipulatoru veidi 0

Psihoterapeits E. Šostroms nosaucis divus manipulāciju stratēģiju veidus: aktīvo un pasīvo. Aktīvās manipulācijas stratēģija balstīta uz sociālo stāvokli vai lomu. To pielieto vecāki, skolotāji, priekšnieki. Pakļaujot savai kontrolei, viņi izmanto citu cilvēku vājības, morālo, materiālo un cita veida pakļautību. Savukārt pasīvās stratēģijas pamatā ir izlikšanās par vāju, bezpalīdzīgu un dumju, tā ļaujot otram cilvēkam rīkoties viņa vietā un uzņemties atbildību par situāciju. Šādi manipulatori nereti ir ģimenē jaunākie bērni, kuri „laipni atļauj” pašam nepatīkamo darīt vecākajiem bērniem.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā!
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 24
Lasīt citas ziņas

Lai gan pamatstratēģijas ir tikai divas, E.Šostroms kā būtiskākos piemin astoņus manipulatoru veidus, kurus tālāk var iedalīt apakštipos:

1. Diktators. Saskarsmē pavēl, grib dominēt, atsaucas uz citām autoritātēm.
2. Upuris. Paņēmieni: nedzirdēt, aizmirst, pasīvi klusēt. Vai arī viņi var gadiem sūdzēties par savu stāvokli, bet nedarīt neko, lai to izmainītu, jo viņi ir – laimīgi upuri. Moceklis pūlas padarīt tevi vainīgu savās ciešanās («Paskaties, līdz kam esi novedis mani – savu māti!»).
3. Aprēķinātājs. Vēlas visus kontrolēt, mānās, izvairās, šantažē, neuzticas nevienam. Melīgu cerību pārdevējs par palīdzību apsola lielu izdevīgumu («Ja man aizdosi biznesam, pēc tam dabūsi daļu no peļņas»). Manipulācijas upuris var tikt nostādīts parādnieka lomā, dodot mājienu, ka viņš ir kaut ko parādā: «Atceries, pagājušajā mēnesī es nevienam neteicu par tavu darba kavējumu. Sīkums, protams, taču…”
4. Parazīts. Pārspīlē savu nevarību, bezpalīdzību, jo vēlas būt aprūpēts un apčubināts, iemanās panākt, ka viņa darbus viņa vietā padara citi. Vēl dēvēts – Mūžīgais Bērns, Bezpalīdzīgais.
5. Huligāns valda ar dažāda veida draudu palīdzību. Ja tās ir sievietes, tad viņas bieži vien nodarbojas ar tā saukto vīrieša „zāģēšanu”. Bende draud ar nepatikšanām («Ja mani pametīsi, nekad vairs nesatiksi savus bērnus»).
6. Jaukais puisis „sakauj” ar savu uzmanību, mīlestību, gādību, rūpēm, labsirdību.
7. Tiesnesis. Uzskata visus par meļiem, apsūdz.
8. Aizstāvis pārmērīgi uzsver savu iecietību pret citu kļūdām.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.