* Atvēsinoši ir arī produkti gan ar rūgtu, gan savelkošu, sīvu garšu. Der zināt, ka atvēsina tiklab piens, kā siers un citi piena produkti. Tāpat piparmētru tēja, lai gan dzeram to siltu. 0

Aukstumā patērējam vairāk kaloriju, lai mums pietiktu iekšējās enerģijas. Bieži domā, ka tādēļ ziemā jābauda trekns ēdiens. Ājurvēda uzskata pretēji – treknai maltītei ir atvēsinoša enerģētika. Arī eļļa (izņemot no linsēklām iegūtā) ir atvēsinoša.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
TESTS. Atbildi uz 8 jautājumiem un noskaidro, vai latviešu kino klasikā orientējies kā zivs ūdenī!
Viedoklis
Armands Puče: Krievs pāri visam! Tā ir sabiedriskā medija šovinistu maskētā rūpe par tā saukto vārda brīvību
Lasīt citas ziņas

Sakām – silts vai auksts. No ājurvēdas viedokļa runājam par gunām – kvalitātes īpašībām. Savukārt auksts laiks nav īpašība, bet enerģija, enerģētika.

Kā zināms, ājurvēda iedala cilvēkus trīs konstitucionālos pamattipos jeb došās – vāta, kapha un pīta. Tas nosaka gan veselību, gan to, kā reaģējam uz apkārtējo pasauli.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ir arī zināms, kāds ēdiens katram tipam vairāk piemērots, lai organisms atrastos labsajūtā. Ja ēdam savai došai jeb konstitūcijai atbilstošu ēdienu, jūtamies labāk fiziski, arī emocionāli esam līdzsvarotāki, mierīgāki. Ar uzturu iespējams koriģēt daudzas veselības problēmas, pasargāt sevi no saslimšanas.

Piemēram, cilvēkam, kam ir pītas konstitūcija, allaž ir karsti, tātad papildu siltumu nemaz nevajag. Arī ziemā šādam ļautiņam nebūtu ieteicams mieloties ar ēdienu, kam ir izteikti sildoša enerģētika.

Vātai ir vāja gremošana, diezgan lēna asinsrite, ir salīga gan ziemā un vasarā, tātad jāsilda daudz un enerģiski. Ēdiens jāsautē, tam jābūt viegli sagremojamam.

Kaphai ir līdzīgi. Gremošana gan ir normāla, tomēr visai lēna, slinka, ar tendenci aizturēt gļotas un šķidrumu, uzkrāt organismā taukus. To var palīdzēt mazināt produkti ar sildošu enerģētiku.

Aukstajā gadalaikā visiem piemērots ēdiens, kam pievienots daudz dažādu garšvielu. Svaigi garšaugi un garšvielas vairāk der pītas konstitūcijas cilvēkiem, pārējiem labāk tos izvēlēties kaltētas.

Visai bieži cilvēkā ir vairāku došu kombinācija, nevis izteikta pīta, vāta vai kapha. Tādā gadījumā labāk vaicāt padomu ājurvēdas speciālistam, lai zinātu, kādi produkti un maltītes ir vispiemērotākās.

Ilona Ābele ieteic produktus, kam piemīt sildoša enerģētika, taču vienlaikus paskaidro, kam tie nebūtu vēlami.

Dakteres produktu sarakstu radoši izpēta šefpavāre Ineta Grēniņa. Viņa liek lietā profesionālo fantāziju un uzbur maltīti, ko piedāvā likt galdā aukstā ziemas dienā.

Aiz loga virpuļos putenis un sprakstinās sals, bet šķīvī – gards pārsteigums, kas sasildīs un iepriecinās.

Reklāma
Reklāma
Sildoši produkti:

* bietes

* baklažāni

* kāļi

* rutki

* mārrutki

* sīpoli

* ķiploki

* skābenes

* spināti

* redīsi (vātai neiesaka)

* paprika (pītai neiesaka)

* sarkanā gaļa

* zirņi

* pupas

* lēcas

* griķi (pītai neiesaka)

* kukurūza

* bumbieri

* granātāboli

* brūklenes

* dzērvenes

* ingvera sakne

* čili pipars un citas asas garšvielas

* baziliks

* timiāns

* raudene (pītai neiesaka)

* linsēklu eļļa

* sinepes

Sildoši dzērieni:

(dzer siltus):

* mežrozīšu tēja

* upeņu tēja

* burkānu sula (var pieliet nedaudz karsta ūdens)

* garšvielu tēja – ņemam vienādās daļās krustnagliņas, koriandru un kardamonu, pievienojam šķipsniņu melno piparu.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.