Foto – Shutterstock

 Nepieciešamas fiziskās aktivitātes 0

Guntars Selga akcentē: lai tauku kļūtu mazāk, bet muskuļu masa saglabātos nemainīga, nepieciešamas fiziskās aktivitātes. Par tām nevajadzētu aizmirst arī onkoloģisko slimību pacientiem, ja vien veselības stāvoklis ļauj.“

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šo 5 vārdu īpašnieki liek sievietēm justies kā septītajās debesīs
Kokteilis
FOTO. Horvātijas pārstāvis patīkami pārsteidz pasauli, atklājot savu Eirovīzijas favorītdziesmu
“Zēns stundā uzzīmē krāniņu!” Soctīklotāji neizpratnē par skolotājas rīcību Ogrē un policijas iesaisti
Lasīt citas ziņas

Onkoloģiskā saslimšana parasti ir pietiekama motivācija, lai pacients meklētu jebkuru veidu, kā iespējami ātrāk izārstēties un pagarināt sava mūža ilgumu, tāpēc nepieciešams viņu motivēt veselīgam dzīvesveidam,” atzīst medicīnas doktors. “Tieši fiziskās aktivitātes ir visbiežāk izmantotā papildterapijas metode, turklāt tā ir droša un vajadzīga visu veidu onkoloģiskajiem pacientiem gan ārstēšanās, gan atveseļošanās periodā.”

Jāizvairās no kancerogēnām un toksiskām vielām

CITI ŠOBRĪD LASA

Onkoloģisko procesu attīstību visvairāk ietekmē dzīvesveids, ko dakteru valodā dēvē par modificējamiem riska faktoriem: mazkustīgums, smēķēšana, alkohola lietošana, nesabalansēts uzturs, kā arī palielināts toksisko un kancerogēno vielu daudzums uzturā. Guntars Selga akcentu liek tieši uz pēdējo teikuma daļu – toksiskās un kancerogēnās vielas.

“Zinātniskos pētījumos pierādīts – organismā taukaudi ir toksisko un kancerogēnu vielu uzkrājēji,” stāsta Guntars Selga. “Piemēram, ja frizierim ir veselīgs dzīvesveids, viņš ēd daudz dārzeņu, ir fiziski aktīvs, bet svars tik un tā palielinās, viens no iemesliem varētu būt tieši izmantoto ķīmisko vielu uzkrāšanās taukaudos. Šādā situācijā strauji sākot samazināt svaru, kancerogēnās un toksiskās vielas no taukaudiem nokļūs asinsrites sistēmā un radīs organismam nevajadzīgu slodzi. Līdzīgi ir ar onkoloģiskajiem pacientiem – ja arī viņi centīsies par katru cenu atbrīvoties no nevajadzīgiem kilogramiem, asinsritē nokļūs vairāk kancerogēno savienojumu un tieši šā faktora dēļ ļaundabīgā audzēja ārstēšana var būt apgrūtināta.”

Ikvienam vairāk vajadzētu domāt nevis par badošanos, bet gan par uztura kvalitāti. Piemēram, lauksaimniecībā pret nezālēm plaši lietotais herbicīds Raundaps satur kancerogēno jeb vēža attīstību veicinošo glifosātu (Latvijā reģistrēti vismaz 22 dažādi herbicīdi, kuros tas atrodams). Līdz ar to tas atrodams graudaugu un sojas izstrādājumos, cukurā, bet jo īpaši dažādās augu eļļās, visvairāk rapšu, saulespuķu, kukurūzas eļļā. Šī viela var tikt konstatēta gaļā, sierā, olās un piena produktos, ja dzīvnieki baroti ar barību, kas apstrādāta ar nezāļu iznīcinātājiem. Starp citu, tik ļoti plaši ieteiktā veselīgā pilngraudu maize satur graudu apvalkus, kuros glifosātu atlieku mēdz būt visvairāk. Ja kukulītis nav cepts no bioloģiski audzētiem graudiem, veselīguma teju nekāda…

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.