Laša priekšrocības 0
Lasis ir īsts superēdiens novecošanai. Tas satur augstas kvalitātes olbaltumvielas, kas ir svarīgas vecāka gadagājuma cilvēkiem, lai novērstu sarkopēniju.
Pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kas vecāki par 50 gadiem, var būt nepieciešami 1 līdz 1,2 grami olbaltumvielu uz ķermeņa svara kilogramu ik dienu, lai cīnītos pret muskuļu masas zudumu. Tādēļ 70 kg smagam cilvēkam dienā būtu nepieciešami 68 līdz 82 grami olbaltumvielu. Viena laša fileja var nodrošināt trešdaļu no šīs daudzuma.
Lasis ir arī bagāts ar mikroelementiem. Viena porcija ir labs D vitamīna avots, kas ir svarīgs stipriem kauliem un osteoporozes profilaksei. D vitamīns atbalsta arī imūnsistēmas veselību un kognitīvās funkcijas. Lasis satur arī cinku, A vitamīnu un glutamīnu, kas uztur imunitāti.
Lasis ir arī B12 vitamīna avots — uzturviela, kas palīdz uzturēt enerģiju, bet vecāka gadagājuma pieaugušajiem to ir grūtāk absorbēt. Zems šī vitamīna līmenis var izraisīt nogurumu un vājumu.
Visbeidzot, lasis ir bagāts ar veselīgiem taukiem — omega-3 taukskābēm —, kas mazina iekaisumus, atvieglojot jebkādas sāpes. Pētījumi liecina, ka omega-3 taukskābes var palīdzēt saglabāt garīgo uztveres asumu, novēršot kognitīvo spēju pasliktināšanos un demenci.



