Kas palīdzēs 0

Ārsts, konstatējot asinsvadu veidojuma būtību, ieteiks terapiju. Jaundzimušo hemangiomas nereti nav jāārstē, tās izzūd jeb regresē pašas no sevis, tomēr ieteicama regulāra kontrole.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
Lasīt citas ziņas

Lielāki veidojumi mēdz čūlot, tāpēc svarīga ir brūču aprūpe, lai izvairītos no iespējamās infekcijas.

Jaundzimušajam veidojumu ārstē ar speciālām steroīdu injekcijām, kas samazina asinsvadu masu. Ja jaunveidojumi uz sejas vai ķermeņa parādās dzīves laikā, to likvidēšanai izmanto asinsvadu lāzeru vai intensīvi pulsējošās gaismas ierīci. Abas metodes ir drošas, to principi ir līdzīgi, tikai dažādi ir viļņu garumi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ārstēšanas laikā tiek slēgti nevajadzīgie asinsvadi – tos it kā aizkausē, līdz ar to tiek bojāta patoloģisko asinsvadu struktūra. Iedarbība notiek selektīvi uz asinsvadiem tikai konkrētajā ādas laukumā, tikpat kā neskarot apkārtējos veselos audus. Pēc procedūras 3–4 nedēļu laikā jaunveidojums saplok, samazinās vai pilnībā izzūd, āda to it kā apēd.

Nelielas angiomas var likvidēt pat vienas procedūras laikā. Lielākam veidojumam vajadzēs vairākus seansus un ilgāku laiku. Metodi konkrētas hemangiomas apstrādei noteiks ārsts dermatologs. Tā atkarīga no veidojuma dziļuma un atrašanās vietas.

Tomēr nav tā, ka likvidējot hemangioma vairs nekad neparādīsies. Ja piemīt šāda tendence, pēc laika asinsvadu patoloģija var veidoties atkal. Līdzīgi kā ar tā dēvēto kuperozi jeb asinsvadu tīkliņu uz sejas vai kājām – pa ja tas likvidēts, visu atlikušo mūžu nepieciešams lietot speciālu kosmētiku, kas nomierina asinsvadus, stiprina to sieniņas, neļauj veidoties jauniem asinsvadiem.

Bieži vaicā, vai no hemangiomas iespējams izvairīties. Nav zinātnisku pierādījumu par kādu īpašu metodi vai līdzekļiem, tomēr var līdzēt padoms – prātīgi ar sauli! Ultravioleto staru ietekmē ādā pastiprināti veidojas jauni asinsvadi, it īpaši – virspusējie, patoloģiskie asinsvadi.

Tāpat mērenība jāievēro karstuma procedūrās. Pirtī vai karstā dušā vienmēr jānoskalojas ar aukstu ūdeni. Karstumā asinsvadi izplešas, bet auksts ūdens tos it kā aiztaisa ciet, liek sašaurināties.

Ieteicams divreiz gadā kursa veidā lietot C vitamīnu saturošu līdzekli, noder arī ārstniecības augi, ka stiprina asinsvadu sieniņas, piemēram, zirgkastaņas vai sarkano vīnogu lapu ekstrakts.

Reklāma
Reklāma

Āda ir dzīvībai svarīgs orgāns, tāpēc vajadzētu rūpīgi sekot līdzi tās izskatam. Pamanot pārmaiņas dzimumzīmē, vasarraibumā vai citā plankumā, tas noteikti jāparāda ģimenes ārstam vai dermatologam!

36,6 °C konsultante LAUMA VALEINE, skaistuma klīnikas 4. dimensija dermatoloģe

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.